EU:n uusi datalaki nytkähti eteenpäin: kryptopiireissä heräsi huoli

EU:n uusi datalaki nytkähti eteenpäin: kryptopiireissä heräsi huoli

EU-parlamentti hyväksyi tiistaina datasäädöksen nimellä kulkevan lakiesityksen, joka selventää datan käyttöehtoja esimerkiksi tekoälytekniikoissa, joissa tarvitaan valtavia datamääriä algoritmien koulutusmateriaaliksi.

Uudet säännöt takaisivat käyttäjille pääsyn tuottamaansa dataan ja oikeuden siirtää dataa palvelusta toiseen. Laki helpottaisi käyttäjille pilvipalvelujen ja muiden datapohjaisten palvelujen välillä vaihtamista, ja loisi lisää suojakeinoja pilvipalveluissa tapahtuvien laittomien datasiirtojen estämiseksi.

Parlamentti toivoo tiedotteessaan, että säännöt voisivat myös alentaa verkkoon yhdistettyjen älylaitteiden korjaamisen ja jälkimarkkinapalvelujen hintoja. Datasäädös toisi yhteiset säännöt älylaitteiden ja niihin liittyvien palvelujen tuottaman datan jakamiselle. Tämä koskisi esimerkiksi teollisuuskoneita ja esineiden internettiä.

Tällä hetkellä Euroopan komissio arvioi, että 80 prosenttia teollisuusdatasta jää käyttämättä. Säännöillä halutaan lisäksi varmistaa, että myös yritysten välisten sopimusten ehdot ovat oikeudenmukaisia.

Parlamentin neuvottelukanta hyväksyttiin kirkkaasti äänin 500 puolesta, 23 vastaan ja 110 tyhjää. Seuraavaksi europarlamentin jäsenet eli mepit aloittavat neuvottelut EU-neuvoston eli jäsenvaltioiden ministerien kanssa lain lopullisesta muodosta.

Kitco News uutisoi, että säädös herättää kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuihin perustuvia palveluja kehittävissä web 3.0 -piireissä pelkoa. Huolena on, että säädöksen nojalla voitaisiin perua tai keskeyttää älysopimuksia. Tämä voisi heikentää lohkoketjutekniikoille perustuvien kryptovaluuttojen toimivuutta.

Vrije Universiteit Amsterdamin dosentti Thibault Schrepel tviittasi, että säädöksen artikla 30 menee nykymuodossaan liian pitkälle. Muotoilu on myös epäselvä sen suhteen, kenelle se antaa mahdollisuuden perua lohkoketjussa olevan älysopimuksen. Hänen mielestään sen pitäisi olla mahdollista vain sopimuksen luojalle eikä esimerkiksi viranomaisille.

Älysopimusten perusajatus on, että niitä ei voi ulkopuolinen peukaloida ilman, että asia paljastuu. Näin lohkoketjutekniikka toimii sopimuksen takaajana läpinäkyvästi ja riippumattomana sopimuksen osapuolista.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *