Facebookin, Instagramin ja Threadsin emoyhtiö Meta ollaan viemässä oikeuteen Yhdysvalloissa. Haasteen mukaan käyttäjien pitäisi voida itse hallita syötteitään yhtiön palveluissa.
Normaalisti käyttäjän syöte muodostuu Metan palveluissa niiden omien näkymättömien algoritmien perusteella, eikä käyttäjä voi vaikuttaa niihin.
Aiheesta uutisoivan Wired-lehden mukaan haasteen nosti Columbian yliopiston sananvapausinstituutti. Haaste nostettiin tutkija Ethan Zuckermanin puolesta.
Zuckerman kehittää paraikaa selainlaajennusta, jonka nimi on Unfollow Everything 2.0. Sen avulla käyttäjän olisi mahdollista lakata seuraamasta mitä tahansa toista käyttäjää, sivustoa tai ryhmää Facebookissa, eivätkä niiden päivitykset enää näkyisi tämän syötteessä.
Haasteen perustana toimii yhdysvaltalainen lakipykälä Section 230. Se sallii Zuckermanin Wiredille antaman lausunnon mukaan esimerkiksi vanhempien ja kirjastojen suodattaa internetsisältöä. Tämän perusteella sen pitäisi siis sallia myös käyttäjän suodattaa itselleen tarkoitettua syötettä.
Zuckermanin projekti sai nimeensä numerot 2.0, koska se on jatkoa brittiläisen Louis Barclayn samannimiselle työkalulle. Barclay sai vuonna 2021 elinikäisen porttikiellon Metan palveluihin, ja yhtiö kielsi häntä luomasta vastaavia työkaluja tulevaisuudessa.
Barclay kirjoitti tapauksen aikoihin Slatessa, että Metan motiivi työkalun estämiseen liittyy sen omiin tuloihin. Mitä nopeammin käyttäjä löytää Facebookista tai Instagramista mitä haluaa, sitä vähemmän hän näkee mainoksia, ja sitä pienemmällä todennäköisyydellä hän napsauttaa mainosta.
Zuckerman on ilmoittanut, että julkaisee oman laajennuksensa vain, jos saa sille oikeuden hyväksynnän. Hän ymmärtää myös, että tapauksen käsittely oikeudessa saattaa kestää useita vuosia, mutta asia ei haittaa häntä.
”Tämä tuntuu erityisen tarpeelliselta tapaukselta tähän aikaan, jossa ihmiset ovat todella huolissaan algoritmien voimasta”, Zuckerman kommentoi asiaa Wiredille.