Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Ficom kritisoi Euroopan komission asetusehdotusta lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa koskevista säännöistä.
”Tämä johtaisi vakavaan perus- ja ihmisoikeuksien rajoitukseen sekä rajoittaisi muiden oikeutettujen tavoitteiden, kuten tietoturvan, varmistamista”, Ficomin lakimies Asko Metsola kirjoittaa.
Euroopan parlamentin oma ylimääräinen vaikutustenarviointi on Ficomin kanssa samoilla linjoilla, kerrotaan Ficomin nettisivujen uutisosiossa.
”Komissio ja muut EU-instituutiot ovat hyvää tarkoittaessaan heittämässä samalla eurooppalaisten perusoikeudet, itsemääräämisoikeudet sekä liikesalaisuuksien ja innovaatioiden suojan romukoppaan, sillä käytännössä EU vaatii viestinnän salauksen purkamista”, Metsola kertoo.
Ficomin mukaan salattuihin ympäristöihin ulottuva tunnistamismääräys tarkoittaisi sitä, että tehokkaat tietoturvatoimenpiteet, kuten päästä päähän -salaus, kiellettäisiin tai että sitä heikennettäisiin.
Lisäksi huolta on herännyt siitä, että ehdotetut määräykset voisivat vahingoittaa viestinnän luottamuksellisuutta sekä lasten tietoturvaa, ja altistaa palveluja käyttävät lapset tarkkailulle ja salakuuntelulle.
Ficom kannattaa asetuksen tavoitetta
Asetuksen tavoite on Metsolan mukaan ehdottoman kannatettava.
”Sillä puututaan hirvittäviin rikoksiin, jotka edellyttävät nopeita ja tehokkaita toimia”, hän kirjoittaa.
Osa asetuksessa ehdotetuista velvoitteista ja toimenpiteistä Ficom näkee teknisesti toteutuskelvottomina tai asetuksen tavoitteisiin sopimattomina. Asetusta on myös kritisoitu hyvin laajalti.
”Eurooppalaisia digitaalisia oikeuksia puolustavan EDRi-järjestön listaus on hengästyttävä.”
LUE MYÖS:
Kritisoijien joukosta löytyy muun muassa seksuaaliväkivallasta selvinneitä henkilöitä, uhrien auttamiseen tähtääviä järjestöjä eri Euroopan maista, FBI, satoja tutkijoita ja tiedemiehiä kyberturvallisuuden ja tietosuojan alalta, kymmeniä ihmisoikeusjärjestöjä, sekä Euroopan ammatillisten informatiikkayhdistysten neuvosto (CEPIS).
Ficom on julkaissut lausunnon yhdessä muiden eurooppalaisten toimialajärjestöjen kanssa, jossa ne kehottavat EU-päättäjiä varmistamaan viestinnän salaus sekä se, että tunnistamismääräykset olisivat viimesijainen keino viestinnän luottamuksellisuuden ja yksityisyyden varmistamiseksi.
Ficomin mukaan monet muut EU-maat ovat Suomea runsaasti edellä asian korjaamiseksi.
”Suomessa keskustelu on ollut hälyttävän hiljaista. Saksa ja Itävalta ovat yksiselitteisesti vastustaneet päästä päähän -salauksen purkamista, kun taas Suomi on vältellyt selkeiden lausuntojen antamista”, Metsola kirjoittaa.
Kokoomuksen kansanedustaja älähtää
Kokoomuksen kansanedustaja Aura Salla kirjoitti Twitter-tililleen noin viikko sitten, että ”tästä pitää olla huolissaan”.
Sallan mukaan Suomi ei voi sallia sellaista lainsäädäntöä, jolla puretaan viestinnän salausta.
”On ymmärrettävä, että minkäänlaisen takaportin rakentaminen purkaa salauksen ja mahdollistaa myös haitallisten toimijoiden pääsyn viestiketjuihin”, Salla kirjoittaa twiitissään.