Hyvää viiniä halvalla – jo 15 eurolla saa laadukasta rieslingiä

Hyvää viiniä halvalla – jo 15 eurolla saa laadukasta rieslingiä

Chile on hallinnut Suomen myydyimpien valkoviinien listaa jo pitkään, ja viime vuosina erityisesti maan rieslingit ovat nostaneet päätään. Chile kykenee tätä nykyä kiitettävään raikkauteen tuotannon siirryttyä kuumista keskilaaksoista kohti rannikkoseutuja, ylänköjä ja viileää etelää.

Chilen vahvuus on sen 4 300 kilometrin pituus. Maahan mahtuu jos jonkin näköistä kasvupaikkaa. Valkoviinivallankumous alkoi 1990-luvulla Tyynen valtameren viileydestä nauttivista Casablancan ja San Antonion laaksoista.

Pohjoisessa Atacaman aavikon tuntumassa sijaitseva Elquin laakso ei ensi silmäyksellä vaikuta ihanteelliselta valkoviinialueelta, mutta kipuaminen parin tuhannen metrin korkeuteen saa sekin aikaan rieslingeihin parhaimmillaan hyvän happorakenteen. Viime vuosikymmenen aikana erityisesti etelän Bío Bío on vetänyt puoleensa Chilen viinitaloja. Sen varsin äärimmäinen, kostea ja tuulinen ilmasto soveltuu hyvin rieslingin viljelyyn.

Chile tunnetaan ennen muuta edullisista, hinta-laatusuhteeltaan loistavista viineistään. Siksi laitoimme nyt Alkon alle 15 euron valikoiman testiin. Keskimääräinen taso oli korkea, mutta todellisia huippuja emme löytäneet. Toisaalta ainoastaan Elquin laaksosta tuleva Mayu Riesling osoittautui latteudessaan pettymykseksi.

Valtaosa rieslingeistä oli eurooppalaisia esikuviaan makeamman, jopa trooppisen hedelmäisiä. Tässä kosiskelevassa viinityylissä menestyivät niin Birds of Paradise Riesling Organic, Leyda Reserva Riesling kuin parhaat kokonaispisteet saanut Cono Sur Single Vineyard Block 23.

Viileää. Cono Sur on yksi Chilen suurimpia tuottajia, ja Bío Bíon alue sopii rieslingin viljelyyn.

Tiukempaa, viileämmän ja mineraalisemman oloista tyyliä edusti vuosikerran 2018 Sibaris Special Edition Single Vineyard Las Gaviotas Riesling, jossa oli jo mukavasti pulloikää. Toinen kehittyneemmillä aromeillaan ilahduttanut viini, Espíritu de Chile Reserva Riesling 2019, oli hintaansa nähden erittäin positiivinen yllätys. Hieno osoitus rieslingin ikääntymispotentiaalista näinkin edullisessa hintakategoriassa.

Viiniklubilaisten vinkit

Essi Avellan, Kauppalehti Option viiniklubin kirjuri, Master of Wine: ”Rieslingiä kohtaa harvoin sekoiteviineissä, mutta esimerkiksi Cono Surin Bicicleta Riesling Viognier Gewürztraminer (11,99 e) on viehättävä, eksoottisen hedelmäinen mutta raikas viini mausteisille aasialaisille ruoille.”

Samuil Angelov, ravintoloitsija ja sommelier: ”Chilen viininviljelyssä on edetty kauas eteläisille alueille viime vuosikymmenien aikana. Povaan loistavaa tulevaisuutta erityisesti Bío Bíolle, vaikka Suomen markkinoilla sen viinejä ei vielä kovinkaan paljon näe.”

Magnus Hannukainen, konsultti ja viiniagentti: ”Riesling viihtyy viileässä ilmastossa. Chilen alueista esimerkiksi Bío Bío sopii sille erinomaisesti. ­Tulevaisuudessa näemme alueelta aina vain parempia rieslingejä ja myös muita valko- ja punaviinejä.”

Netta Nylund, Olo Groupin sommelier: ”San Antonion laaksosta löytyy huikeita tuottajia. Casa Marin on yksi suosi­keistani. Alkosta löytyy talon Lo Abarcasta tuleva Cartagena Riesling (16,95 e), mutta jos löydät Miramar Single Vineyard Rieslingin, tartu siihen.”

Soili Saarinen, St Wine and Friends ry: ”Pirteän hapokkaat, mutta hedelmäiset chileläiset rieslingit ­sopivat monikäyttöisiksi buffet-­viineiksi isommallekin porukalle hyvän hinta-laatusuhteensa johdosta.”

Taneli Tikka, startup- aktivisti ja yrittäjä: ”Chilestä löytyy ehkä hieman yllättäen myös makeita rieslingejä. Nettikauppojen kautta löytyvä Casas del Bosque Noble Late Harvest Riesling on ollut löytö jälkiruokaviiniksi.”

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *