Vuonna 2019 Jeremy Banner menehtyi kolarissa. Hänen Tesla Model 3 -autonsa törmäsi perävaunulliseen traktoriin risteyksessä.
Teslan Autopilot-ajoavustaja oli kytketty päälle 10 sekuntia aiemmin. Törmäyshetkellä Teslan vauhti oli 110 km/h eikä jarrutusjälkiä ollut, joten kaikesta päätellen ajoavustaja ei havainnut traktoria.
Tapaus ei ole ensimmäinen laatuaan. Vuonna 2016 Joshua Brown kytki Tesla Model S:n Autopilotin päälle. Tesla ei havainnut risteyksessä kääntyvää kookasta rekkaa, vaan ajoi suoraan päin.
The Register sanoo, että molemmissa tapauksissa kyse on peräkärryn ja auton törmäyksestä, jonka seurauksena katto repeytyi irti ja matkustaja menehtyi. Kaikesta päätellen Teslan Autopilot-ajoavustaja siis ei nähnyt peräkärryä kokonaisuudessaan. Se näki vain peräkärryn renkaat irrallisina kokonaisuuksina, ja niiden välissä olevan avoimen tien. Tästä syystä Autopilot ei nähnyt mitään syytä hidastaa vauhtia, vaan ajoi täysillä päin – tappaen matkustajansa.
Tesla puolustautuu sanomalla, että Banner irrotti kätensä ratista välittömästi kytkettyään Autopilotin päälle. Teslan sääntöjen mukaan näin ei saa toimia, vaan kuljettajan on aina pidettävä kätensä ratissa välitöntä reagointia vaativien tilannemuutosten vuoksi.
LUE MYÖS:
Bannerin omaiset ovat kuitenkin haastaneet Teslan asiasta oikeuteen. Omaiset väittävät Brownin kuolemankolarin paljastaneen Teslalle, ettei sen Autopilot-ajoavustaja suoriudu poikittaisliikenteen käsittelystä riittävän turvallisesti. Tesla ei korjannut kuolettavaa virhettä, vaan jatkoi Autopilotin ominaisuuksien kehumista, mikä johti Bannerin tappavaan kolariin.
Painavan todistusarvon antaa kaksi Teslan ajoavustajan kanssa työskennellyttä insinööriä.
Insinööri Nicklas Gustafssonin antaman lausunnon mukaan Autopilot julkaistiin ilman kykyä havaita poikittaista liikennettä. Gustafssonilla oli vaikeuksia perustella, miksi Tesla päätti päästää Autopilotin käyttöön tästä huolimatta.
Insinööri Chris Paynen lausunnon mukaan Autopilot suunniteltiin käytettäviksi vain maanteillä, joissa on keskellä selkeä liikenteenjakaja. Paynen mukaan poikittaisliikenteen huomioiminen oli erittäin vaikea toteuttaa niin ohjelmallisesti kuin laitteistollakin.
Payne kertoo, että Autopilot on suunniteltu havaitsemaan liikenteenjakaja. Se on riittävän fiksu kytkeäkseen itsensä pois päältä, jos liikenteenjakajaa ei havaita. Tästä huolimatta Autopilotin voi kytkeä päälle, vaikka liikenteenjakajaa ei olisikaan, ja tällöin se jatkaa toimintaansa.
Gustafsson sanoo, että osana työtään hän tutki Brownin kuolemaan johtanutta onnettomuutta vuonna 2016. Gustafssonin mukaan Tesla tiesi Autopilotin vajavaisuudesta käsitellä poikittaista liikennettä, mutta tästä huolimatta mitään muutoksia ajoavustajaan ei tehty.
Haasteen mukaan Tesla ohjelmoi Autopilot-ajoavustajansa siten, että sitä voisi käyttää myös sellaisilla teillä, joilla Autopilot ei sovellu käytettäväksi.
”Tesla tiesi, että tämä aiheuttaisi tappavia, mukaan lukien omien asiakkaidensa kuolemaan johtavia onnettomuuksia”, haaste lataa.
”Haastajan mukaan Tesla on syyllistynyt tietoiseen väärinkäytökseen ja/tai törkeään huolimattomuuteen myydessään Autopilot-ohjelmistolla varustettua ajoneuvoa, jonka Tesla tiesi olevan viallinen aiemman kuolemaan johtaneen onnettomuuden sekä valtiollisten valvojien varoitusten vuoksi”, haaste sanoo.
Syyte väittää, että asianmukaisten turvatoimenpiteiden tekemisen sijasta Tesla ja sen toimitusjohtaja Elon Musk tekivät tietoisen päätöksen olla välittämättä asiasta ja sen sijaan jatkoivat miljardien dollarien liikevoiton tekemistä viallisten ajoneuvojen myynnillä.
Tesla on erillisessä oikeusjutussa vastaamassa harhaanjohtavasta mainonnasta. Yhtäältä yhtiö kehuu, kuinka sen ajoavustaja tekee kuskin tarpeettomaksi – mutta toisaalta ajoavustajaan ei voi luottaa. Teslaa onkin syytetty siitä, että ajoavustimen nimi ”Autopilot” antaa kuluttajille valheellisen kuvan sen kyvyistä.
Tesla on myös Yhdysvaltain maantieliikenneturvallisuudesta vastaavan NHTSA:n hampaissa muun muassa siitä, että Teslat eivät ole havainneet pysähtyneitä hälytysajoneuvoja vaan ovat törmänneet niihin, joskus kuolettavalla voimalla.
Korjattu 23.8. 14:20 — Vuonna 2016 kuolettavasti kolaroinut Joshua Brown ajoi Tesla Model S -autoa, ei Tesla Model 3 -autoa.