Suomalaisten taloyhtiöiden on siirrettävä tämän vuoden aikana osakeluettelonsa tiedot huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä palvelussa.
”Huoneistotietojärjestelmään siirtyvät Suomen noin 90 000 taloyhtiötä ja 1,5 miljoonaa osakehuoneistoa”, kerrotaan Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla.
Maanmittauslaitoksen mukaan siirto on asunto-osakeyhtiöille pakollinen.
”Siirtovelvollisuus koskee kaikkia maamme asunto-osakeyhtiöitä koosta riippumatta. Vuoden 2019 jälkeen perustetut yhtiöt on perustettu suoraan huoneistotietojärjestelmään, joten näiden uusien yhtiöiden ei täydy sinne erikseen siirtyä”, kertoo Marko Nuutinen Maanmittamittauslaitoksen viestinnästä.
LUE MYÖS:
Nuutinen kertoo, että huoneistotietojärjestelmään siirtyneitä taloyhtiöitä on nyt runsaat 13 000.
”Voidaan sanoa, että tähän mennessä järjestelmään siirtyneet yhtiöt ovat olleet suhteellisen pieniä ja todennäköisesti omatoimisesti isännöityjä, jolloin siirto järjestelmään on suoritettu itsenäisesti taloyhtiön toimesta”, Nuutinen kertoo.
Entä kuinka käy, jos taloyhtiö jättää tekemättä siirron määräaikaan mennessä?
”Lakiin huoneistotietojärjestelmästä ei ole erikseen kirjattu sanktiota siitä, jos taloyhtiö jättää siirron tekemättä.”
Maanmittauslaitos ei peri taloyhtiöiltä maksua järjestelmään siirtymisestä, jos siirto tehdään vuoden 2023 loppuun mennessä.
”Tämän määräajan jälkeen siirtyviltä taloyhtiöltä tullaan kuitenkin perimään siirrosta maksu. Maksun suuruutta ei olla vielä vahvistettu.”
Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri. Sähköinen omistajamerkintä huoneistotietojärjestelmässä korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena.
Siirtymän toisessa vaiheessa jokainen osakas hakee omistukselleen sähköistä omistajamerkintää. Merkintää täytyy hakea kymmenen vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta tai kun osakehuoneisto vaihtaa ensimmäisen kerran omistajaa siirron jälkeen.