Yhdysvaltain ei tule unohtaa ilmaherruuden merkitystä: se on virhe, joka tehtiin aiemmin Lockheed Martin F-22 Raptor -hävittäjän kanssa, eikä sama saa toistua F-35:n tapauksessa, varoittaa kenraali (evp) Philip Breedlove.
”Vuonna 2009 F-22-ohjelma lopetettiin äkillisesti, kun koneita oli valmistettu alunperin suunnitellun 750 koneen sijaan vain 187. Tämän lyhytnäköisen päätöksen jälkeen USAF:lla oli heikentynyt kyky säilyttää ilmaherruus samalla, kun päävihollisten eli Kiinan ja Venäjän aiheuttama uhka kehittyi”, muun muassa F-16-lentäjänä ja viimeksi puolustusliitto Naton Euroopan-joukkojen komentajana toiminut Breedlove kirjoittaa Defense Newsin sivuilla.
Komentaja. Reserviin lähtevä kenraali Philip Breedlove vaihtoseremoniassa Stuttgartissa toukokuun 3. päivänä 2016. Marijan Murat
Breedlove arvostelee kongressissa esitettyjä näkemyksiä, joiden mukaan F-35-ostoja tulisi vähentää budjettisyistä ja teknologiapäivityksissä ilmenneiden ongelmien vuoksi.
Kenraalin mukaan F-35-tuotanto tulee maksimoida, jotta Yhdysvallat kykenee säilyttämään strategisen etulyöntiasemansa.
LUE MYÖS:
”Naton Euroopan-joukkoja komentaessani sain itse todistaa, kuinka viidennen sukupolven hävittäjät näyttelevät korvaamatonta roolia moderneissa konflikteissa.”
Breedloven mukaan ”F-35:n kyky pysytellä näkymättömissä ja tarjota lentäjälle ennennäkemättömän tilannetietoisuuden… tekee konetyypistä vihollisen vailla vertaa”.
Menoa ja meininkiä II. Majuri Kristin ”Beo” Wolfe, USAF:n F-35A-esityslentäjä harjoittelee Hillin lentotukikohdassa Utahissa helmikuun 6. päivänä 2024. U.S. Air Force
Kenraali korostaa koneen merkittävää roolia Ukrainan konfliktissa: konetta on käytetty paitsi Naton ilmatilan turvaamiseen, myös esimerkiksi tiedustelemaan Venäjän ilmatorjuntajärjestelmiä.
”F-35 on yksinkertaisesti ainoa tuotannossa oleva liittoutuneiden häivehävittäjä, joka kykenee vastaamaan modernin sodankäynnin vaatimuksiin.”
Breedloven mukaan koneen TR-3-teknologiapäivityksen myöhästyminen on turhauttavaa, mutta jo nykyisessäkin konfiguraatiossaan F-35 on dominoiva hävittäjä. Niinpä sen hankintoja ei pitäisi karsia tilanteessa, jossa globaalit uhkat ovat kasvussa 1930-luvun ja 1980-luvun alun tapaan.
”F-35-tilausten vähentäminen saattaa tuntua hyvältä, mutta se ei ole vastuullinen ratkaisu. Älkää toistako F-22-ohjelman kanssa tehtyjä virheitä. Sen ennenaikainen lopettaminen jätti ilmavoimiin tyhjiön, jonka seurauksia tunnemme edelleen.”