Ensiksi yleishyödyllinen muistutus: kun olet keikalla, kukaan kaverisi ei ole kiinnostunut katsomaan koko keikkaa Instagram-tarinoistasi, joten nauti keikasta ja unohda liika kuvaaminen.
Sitten tarkempi varoitus: lasereita sisältävä valo-show voi olla tuhoisa kuvauslaitteistolle.
Kameroihin erikoistunut sivusto PetaPixel kertoo varoittavia esimerkkejä. Eräs tuore tapaus on Napolista, Italiasta, huhtikuulta. Räppäri Geolierin keikalla katsoja kuvasi esitystä kännykkäkamerallaan, kun heiluva laserviuhka näyttää pyyhkäisevän valonsäteitä suoraan kameraan.
Kuva muuttuu raidalliseksi ja siihen jää pysyviä jälkiä, kun laser nähtävästi aiheuttaa pysyvää tuhoa kameran kennolle.
Ilmiö ei ole uusi, sillä vuonna 2010 eräs keikkaa kuvannut joutui toteamaan arvokkaan Canon-järjestelmäkameransa kennon rikkoutuvan, kun lasertehosteet alkavat jättää kuvaan pysyviä raitoja.
Vastaavia tapauksia on vuosien varrella sattunut useampia, eivätkä kalliit ammattilaiskameratkaan ole laserin tuhoilta suojassa. Konserttien valotehosteiden lisäksi myös esimerkiksi tatuointien poistossa käytettävät laserit saattavat olla tuhoisia. Laserin ei tarvitse aina edes osua suoraan, vaan huonolla tuurilla se voi myös heijastua kameraan ja aiheuttaa kallista tuhoa.
Kuvausalan ammattilaiset ja harrastajat eittämättä ovat ilmiöstä kuulleetkin, ja vuonna 2021 Sony virallisesti varoittikin, että laser voi vaurioittaa kameran valokennoa. Vaikka riski olisi vähäinen, on Sonyn varoitus syytä ottaa tosissaan, sillä yhtiö valmistaa tätä nykyä noin puolet maailmalla myytävistä digikameroiden cmos-kennoista.