Koodareiden laajasti käyttämä sivusto Stack Overflow näyttää joutuneen tekoälyn uhriksi. Kun tekoälypalvelut ovat ilmestyneet kartalle ja lisänneet suosiotaan räjähdysmäisesti, on Stack Overflow’n kävijämäärä pudonnut roimasti, uutisoi Dev Class.
Stack Overflow on ollut oiva apu koodareille, jotka kaipaavat apua jumiutuneeseen koodausprojektiinsa. Sittemmin tekoälyä on alkanut ilmestyä avuksi eri useisiin palveluihin, ja ChatGPT:n kaltaiset tekstigeneraattorit voivat jopa suoraan ratkoa koodausongelmia ja kirjoittaa koodia.
Niinpä suositun sivuston kävijämäärä on laskenut keskimäärin kuusi prosenttia kuukaudessa jo vuoden 2022 alusta. Maaliskuussa tänä vuonna kävijämäärä putosi jo lähes 14 prosenttia. Sivuston oman statistiikan mukaan vielä kesäkuussa 2022 sivulla oli päivittäin 7,4 miljoonaa kävijää ja käyttäjät esittivät 5500 kysymystä päivässä. Nyt vastaavat luvut ovat kuusi miljoonaa kävijää ja 3600 kysymystä.
Stack Overflow’n toimitusjohtaja Prashanth Chandrasekarilta kysyttiin asiasta marraskuussa ja tuolloin hän kommentoi, että koodareiden pitää ymmärtää kirjoittamansa koodi. Oikoteitä käyttämällä ei tule oppineeksi mitään koodista, jolloin myöhemmin voi edessä olla ongelmia.
Dev Class mainitsee, että ihan yhtä lailla koodari voi ymmärtämättä kopioida valmista koodia myös netistä tekoälybotin sijaan. Stack Overflow’ssa kuitenkin suosituimmat pätkät ovat sentään monien käyttäjien nähtävillä ja arvioitavina.
Chandrasekarilla on sittemmin hieman muuttunut ääni kellossa. Hän on myöntänyt tekoälyn olevan haaste sivustolle. Yhtiö onkin aikeissa vähentää 10 prosenttia henkilökunnastaan ja aikoo tulevina kuukausina julkaista tekoälyyn ja koneoppimiseen keskittyviä palveluja.
Hän kuitenkin alleviivaa yhtä tekoälyn käyttöön liittyvää ongelmaa. Nykyiset järjestelmät kun voivat samalla itsevarmuudella tuottaa niin oikean vastauksen kuin täysin vääränkin, ja vieläpä kehittää itse perustelut sille väärälle vastaukselle. Niinpä hän arvelee ihmisten ja tekoälyn ”symbioottisen suhteen” pitävän Stack Overflow’n kaltaiset palvelut tärkeinä.