Kahden erittäin suositun eteläkorealaisen valmistajan, Samsungin ja LG:n, älytelevisiot tallentavat useita kertoja sekunnissa ruutukaappaukset kaikesta, mitä niillä katsotaan. Tietoturvauutisesta kirjoittaa New Scientist -lehti.
Se, että älytelevisiot vakoilevat käyttäjiään tai ainakin joissakin tilanteissa tekevät niin, on tiedetty jo entuudestaan. Yhdysvaltalais-brittiläinen tutkijaryhmä sai nyt kuitenkin kaivetuksi tv-laitteiden tekemisistä esille paljon aiempaa täsmällisempää tietoa.
Gianluca Anselmin ja Yash Vekarian ryhmä kirjoittaa tieteellisessä artikkelissaan, että edelliset tutkimukset ja paljastukset älytelevisioiden harjoittamasta vakoilusta olivat keskittyneet kolmansiin osapuoliin. Kysymyksenä oli ollut, miten tv-laitteet ja niiden valmistajat luovuttavat tietoa kolmansille osapuolille, käytännössä lähinnä mainostajille.
Sitä vastoin tv-laitteiden sisällä tapahtuvasta tiedon vakoilusta ja prosessoinnista ei ole tutkijoiden mukaan ennen kirjoitettu.
LUE MYÖS:
Anselm ja Vekarian tutkijatovereineen ottivat tarkasteluun televisiot Samsungilta ja LG:ltä, sillä nämä kaksi valmistajaa ovat niin suosittuja. He kytkivät telkkarit omaan palvelimeensa ja onkivat selville, mitä tietoa niiden sisällä liikkuu, ja mitä tietoa ne lähettävät verkkoon.
Koejärjestelyistä tutkijat kirjoittavat itse täsmällisemmin omassa tieteellisessä artikkelissaan, jonka alustava versio on vapaasti luettavissa Arxiv-palvelussa.
Teknisen analyysinsä kautta tutkijat osoittivat, että Samsungin ja LG:n tv-laitteet tallentavat ruutunäkymiä nimenomaan silloin, kun tv:tä on kytketty tietokoneeseen hdmi-johdolla ulkoiseksi näytöksi.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että telkkarin omistaja esimerkiksi katselee omia valokuviaan, selaa omia tiedostojaan tai näpyttelee töitä – mutta haluaa tehdä sen tavallista isommalla näytöllä. Ruudulle tulevat tiedot saattavat olla siksi hyvinkin henkilökohtaisia.
Sitä vastoin Netflix-elokuvien, Youtube-videoiden tai muun vastaavan jo entuudestaan julkaistun tiedon selaaminen ei käynnistä näiden valmistajien tv-laitteissa ruutunäkymien tallentamista, New Scientist täsmentää.
Toisin sanoen Samsung ja LG lyövät kohdennetusti vyön alle. Niiden televisiot kohdistavat vakoilunsa tarkoituksellisesti nimenomaan käyttäjien yksityisiin tietoihin.
Älytelevisiot tallentavat suurimman osan kaappaamastansa tiedosta vain väliaikaisesti. Valtavan kuvamäärän pysyvässä säilytyksessä ongelmaksi muodostuisi tallennustila.
Tv:t kuitenkin pusertavat kaiken datan sisällöntunnistusalgoritmien läpi. Nämä ohjelmat pyrkivät tunnistamaan, mitä ruudulla tapahtuu, jotta tämä tieto voitaisiin myydä mainostajille.
Samsung ottaa sisältöanalyysiä varten ruutukaappauksia kahdesti sekunnissa, LG jopa 100 kertaa sekunnissa, New Scientist kirjoittaa.
Samsungin ja LG:n laitteissa vakoilu on mahdollista kytkeä pois päältä, mutta asetukset sitä varten ovat huomattavan monimutkaiset.