”Kuin iPhone 15 vuotta sitten” – näin ChatGPT:n uskotaan mullistavan

”Kuin iPhone 15 vuotta sitten” – näin ChatGPT:n uskotaan mullistavan

ChatGPT:tä pidetään yleisesti nykyajan kehittyneimpänä tekoälymallina. Se on saanut suuren yleisön kiinnostuksen todella heräämään julkaisustaan lähtien viime marraskuussa.

OpenAI-yhtiön kehittämä tekoäly osaa kirjoittaa runoja, esseitä ja artikkeleita. Se osaa myös ehdottaa sisältöä 5-vuotiaan synttärikutsuille ja toimia muiltakin osin lähes ehtymättömänä ideavarastona, Euronews kirjoittaa.

Tekoälyteknologiaan satsaavat isosti myös teknojätit. Esimerkiksi Microsoft on jo ilmoittanut aikeistaan sijoittaa lisämiljardeja OpenAI:n toimintaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole hyväntekeväisyys, vaan Redmondin jätti haluaa pitää Googlen aisoissa.

OpenAI:n toinen perustajajäsen ja toimitusjohtaja Sam Altman uskoo, että ChatGPT tulee mullistamaan maailmaa samalla tavalla kuin Applen iPhone noin 15 vuotta sitten.

Altman uskoo, että erilaiset tekoälymallit auttavat ihmiskuntaa ratkomaan arvoituksia, joiden ratkaiseminen ottaisi tavallisesti aikaa jopa vuosituhannen.

”Paras tapaus on tässä tapauksessa vain niin uskomattoman hyvä, että kuulostat seinähullulta kun pelkästään alat puhua siitä”, Altman toteaa.

Pahin tapaus ei Altmanin mukaan ole kuitenkaan tuttu Terminator-elokuvista. Hän ei usko tekoälyn muuttuvan roistoksi ja tuhoavan ihmiskuntaa. Sen sijaan todennäköisempää on, että teknologiaa käytetään väärin ihmisten toimesta.

Tähän OpenAI varautuu julkaisemalla entistä kehittyneempiä versioita ChatGPT-tekoälystä hyvin hitaaseen tahtiin. Näin ihmisille, instituutioille ja päättäjille jää enemmän aikaa tutustua teknologiaan, sen hyviin ja huonoihin puoliin sekä sen kykyihin.

Hän ei kuitenkaan ole valmis paljastamaan aikataulua odotetun seuraavan ChatGPT:n version julkaisulle.

Altman haluaa, että yhteiskunta asettaa rajat tekoälyn käytölle samaan tapaan kuin lainsäädäntö määrittelee rajat sananvapaudelle. Hän haluaa, että olemassa on säännöt siitä, mitä tekoäly voi ja mitä sen ei koskaan tulisi voida tehdä.

Vasta tämän jälkeen ihmisille voitaisiin antaa suhteellisen vapaat kädet kustomoida tekoälyä vastaamaan paremmin omiin tarpeisiin.

”Jos haluat ’loukkaamattoman (never-offend) ja työpaikkaturvallisen (safe-for-work)’ mallin, sellaisen tulisi olla saatavilla. Tai jos haluat hieman kärjekkäämmän version, joka on omalla tavallaan luovempi ja tutkivampi, mutta saattaa sanoa jotain, josta itse tai josta joku muu voi loukkaantua, pitäisi sellaisenkin vaihtoehdon olla mahdollinen”, Altman toteaa.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *