Google on ilmoittanut uudesta työkalusta, joka auttaa sen kuvahaun käyttäjiä erottamaan, mitkä kuvat ovat tekoälyllä luotuja.
About this image -tietopaketti tulee pitämään sisällään tietoja siitä, missä Google on ensimmäisen kerran luetteloinut kuvan, missä sitä on käytetty ensimmäisen kerran ja missä kaikkialla kuvaa on sittemmin käytetty verkossa. Aiheesta kirjoitettiin Googlen blogitekstissä.
Taustatietojen avulla verkon selailija voi päätellä, onko kuva aito vai ei. Ominaisuus saapuu myös Google Lens -palveluun. Lisätiedoista koottu työkalupakki on aluksi käytettävissä ainoastaan Yhdysvalloissa.
Samalla Google paljasti astuvansa tekoälyllä luotujen kuvien maailmaan. Kiinnostavana yksityiskohtana teknologiajätti kertoi lisäävänsä luotuihin kuviin vesileiman. Sen avulla verkon käyttäjät voivat nähdä välittömästi Googlen hakutuloksissa, että kuva on tehty tekoälyllä.
Vastaava vesileima on saapumassa myös Midjourneyn ja Shutterstockin kaltaisiin palveluihin, joiden kautta on mahdollista saada tekoälyllä generoituja kuvia.
Mediassa ja julkisessa keskustelussa on esitetty huolia siitä, että tekoälyjen kuvanluontikykyjen kehittyessä yhä nopeammin on satunnaisten netinselaajien pian vaikea erottaa esimerkiksi lavastettuja historiallisia tapahtumia tai lavastettuja uutiskuvia oikeista. Tällaisia kuvia on toistaiseksi luotu ensisijaisesti vitsillä, mutta monet ovat huolissaan niiden käytöstä valetiedon levittämiseen ja vaikutuskampanjoihin.