Lakiuudistus tuo mökkiläisille kaksi merkittävää etua

Moni haikailee muuttavansa vakituisesti mökilleen, joka varustelutasonsa puolesta sopii ympärivuotiseen käyttöön.

Jos vapaa-ajan asunto on rekisteröity jo rakennusluvassa vakituiseksi asunnoksi, muuttoilmoitus riittää.

Kinkkisempi tilanne on silloin, jos mökki on kirjattu rakennuslupaan vapaa-ajan asunnoksi. Tällöin on haettava kunnalta poikkeamislupaa käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseksi asunnoksi.

Vuodenvaihteessa voimaan tulee uusi rakentamislaki. Se tuo mukanaan hyviä uutisia mökkiläisille, jotka toivovat mökistään vakituista kotia.

Hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi ympäristöministeriöstä vahvistaa, että uusi laki mahdollistaa poikkeamislupapäätöksen saamisen aiempaa helpommin.

LUE MYÖS:

Kunta ei voi enää jatkossa torpata hakemusta vedoten kaavoitukseen, jos hakija pystyy osoittamaan, että muutos edistää kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä.

Jos muutos edistää näitä seikkoja, kunta ei siis voi evätä lupaa esimerkiksi sillä perusteella, että muutos haittaisi tulevaa kaavoitusta.

”Kunnalla on edelleenkin harkintavalta, myöntääkö se poikkeamisluvan vai ei. Kunta voi torpata poikkeamisluvan sillä perusteella, että muutos vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista tai luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista”, Martinkauppi sanoo.

Käytäntö näyttää

Rauhaa. Käyttötarkoituksen muutokselle on tiettyjä edellytyksiä. Mökkiä saattaa joutua remontoimaan, jotta se täyttäisi asuinrakennuksen olennaiset tekniset vaatimukset. KIMMO HAAPALA

Poikkeamispäätökset koskevat vain loma-asuntoja, jotka sijaitsevat asema- tai ranta-asemakaava-alueella.

Martinkauppi näkee, että lain tulkinta voi tuottaa kunnissa haasteita. Perustelut sille, mikä on riittävää vähähiilisyyden ja kiertotalouden edistämistä, tullaan punnitsemaan käytännössä.

”Hakija esittää perustelut ja sitten katsomme, kuinka kunta ratkaisee. Kun joku ajallaan valittaa päätöksestä, katsomme, mikä on korkeimman hallinto-oikeuden linja”, Martinkauppi avaa.

Hän arvioi, että hakija voisi perustella mökin muuttamista asuinkäyttöön esimerkiksi liikenteen päästöjen vähentymisellä ja sillä, että toinen asunto vapautuu muuhun käyttöön.

”Näin ollen kyseisen henkilön aiheuttama hiilijalanjälki pienenee, kun ei liiku kodin ja mökin välillä eikä lämmitä kahta rakennusta.”

Vähemmän paperityötä

Martinkauppi uskoo, että uusi laki voi lisätä intoa muuttaa mökki vakituiseksi asunnoksi. Tähän kuitenkin vaikuttaa sijainti.

”Kysymys on, saako kunta järjestettyä esimerkiksi terveydenhuollon ja koulukyydit.”

Palvelut ja sijainti suuremman kaupungin läheisyydessä ovat vetovoimatekijöitä.

Martinkauppi huomauttaa myös, että mökin olennaisten teknisten vaatimusten täytettävä pysyvän asunnon vaatimukset, jotta mökin käyttötarkoitus voidaan muuttaa rakentamisluvalla.

Mökkiä saattaa joutua remontoimaan, jotta se täyttäisi asuinrakennuksen olennaiset tekniset vaatimukset.

Uusi laki on mökkiläisille suopea myös siinä, että jatkossa tontille saa rakentaa ilman rakentamislupaa piharakennuksen, joka on kooltaan enintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä.

Esimerkiksi rantasaunan tai aitan saa siis rakentaa vähemmällä paperityöllä.

Martinkauppi muistuttaa kuitenkin, että kaikkia rakentamismääräyksiä tulee noudattaa. Rakennus ei saa esimerkiksi olla liian lähellä naapurin rajaa eikä rakentaa saa, jos tontin rakennusoikeus on jo käytetty.

Asiasta kertoi ensin Taloussanomat.

Juttu julkaistu alun perin Iltalehdessä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *