Verjovkinan luolan suuaukko löydettiin vuonna 1968. Neuvostoliittolaiset tutkijat laskeutuivat silloin 115 metrin syvyyteen. He huomasivat käytävien jatkuvan pitemmälle.
Seuraava tutkimusretkikunta laskeutui luolaan vasta vuonna 1982. Sama retkikunta jatkoi tutkimuksia tulevina vuosina ja 1986 he pääsivät 440 metrin syvyyteen.
LUE MYÖS:
Vuosien tauon jälkeen moskovalaisen Perevo-luolaklubin jäsenet laskeutuivat 2010-luvulla yhä syvemmälle. 2017 päästiin jo 2 204 metriin. Aina löytyi lisää käytäviä, joita on tutkittu pikku hiljaa.
Ylhäällä vuorilla. Luolan suuaukko on yli kahden kilometrin korkeudessa. UCR
Yksinäinen seikkailija löytyi kuolleena
Vuoden 2021 retkikunta löysi 1 100 metrin syvyydestä ruumiin. Se tunnistettiin myöhemmin Sergei Kozeeviksi, joka oli laskeutunut luolaan yksinään.
Hän oli viettänyt noin viikon 600 metrin syvyydessä olevassa leirissä. Sieltä Kozeev jatkoi teknisesti haastavampiin osiin. 1 100 metrissä hän oli juuttunut kiinni ja kuollut hypotermiaan.
Ruumiin saaminen pinnalle oli monimutkainen operaatio, joka saatiin päätökseen 17. elokuuta 2021.
Useita haaroja. Verjovkinan luolassa riittää vielä tutkimusta. wikimedia commons
Maailman syvin
Verjovkina on maailman syvin tunnettu luola. Tällä hetkellä luolaa on edetty 2 223 merin syvyyteen ja tutkimattomia haaroja riittää.
Vaikka pohjalla tuntuisikin siltä, että ollaan lähellä maan keskipistettä, se ei pidä paikkaansa. Luolan suuaukko on vuorilla 2 285 metrin korkeudessa, eli syvimmässä tunnetussa pisteessä ollaan edelleen merenpinnan yläpuolella.
Georgiassa on useita muitakin syviä luolia. Ne on synnyttänyt pohjavesi, joka on tuhansien vuosien aikana uurtanut itselleen kulkuväyliä kalkkipitoiseen kiveen
Järviä. Luolassa on myös paikkoja, joiden läpi eteneminen edellyttäisi sukeltamista. wikimedia commons