Mobiilipelien mainokset voivat olla lapsille turhan hurjia – näin estät

Mobiilipelien mainokset voivat olla lapsille turhan hurjia – näin estät

Somevaikuttaja Noora Shingler jakoi tällä viikolla Instagram-tilillään kuvakaappauksen mainoksesta, joka oli keskeyttänyt hänen 8-vuotiaan lapsensa kännykkäpelin.

Mainoksessa poseeraa provosoivasti piirretty, alusvaatteisiin pukeutunut naishahmo, joka pelissä olisi tarkoitus riisua. Sisältö ei ole missään tapauksessa lapsille tarkoitettu, vaikka se näytetään kesken lapsille tarkoitetun pelin.

– Kyseessä on 8-vuotiaan nimissä oleva puhelin, Shingler painottaa Iltalehdelle.

Shinglerin seuraajat kertoivat samasta havainnosta: kännykkäpelien seassa mainokset ovat usein seksistisiä, rivoja ja muuten sopimattomia, vaikka pelattava peli olisi viaton Tetris tai varta vasten lapsille suunniteltu peli.

Shingler otti kuvan lapsensa puhelimeen ilmestyneestä mainoksesta. Siinä kehotetaan ottamaan kuvan naiselta pois joko rintaliivit tai pikkuhousut. Noora Shingler

Mitä tällaiselle ilmiölle voidaan tehdä? Onko asiattomia mainoksia mitenkään mahdollista kitkeä?

Mobiilipelien mainoksia koskevat periaatteessa täysin samat kuluttajansuojalain säännökset kuin muitakin mainoksia, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Mira Mutru.

– Pitää olla tunnistettavissa mainokseksi, ei saa olla hyvän tavan vastaista eikä sopimatonta, Mutru listaa.

Toisin sanottuna puolialastomien hahmojen riisuminen tuskin täyttää vaatimuksia. Eri asia on, miten tällaiseen voidaan puuttua.

Mutrun mukaan etenkin verkossa ja mobiilissa pelien määrät ovat nykyään suuria, niiden elinkaari on lyhyt ja toisaalta valvonnan rattaat niin raskaat, että yksittäisiin mainoksiin puuttuminen on työlästä.

LUE MYÖS:

Viraston pitäisi ensinnäkin löytää mainoksesta vastaava taho, mikä jo itsessään voi olla haastavaa. Sitten pitäisi saada tähän yhteys ja neuvotella toimista. Tarvitaan aina tapauskohtaista harkintaa siinä, mikä on minkäkin ikäiselle sopimatonta, mikä sekin hidastaa prosessia.

Ja jos yksi mainos saadaankin pois, luultavasti tilalle on tullut jo monta uutta. Ongelma on melkoinen villi länsi, Mutru myöntää.

Hänen mukaansa sopimattomasta mainonnasta voi tietysti ilmoittaa viranomaiselle, mutta resurssit valvontaan ovat valitettavan rajalliset.

– Tehokkain tapa taitaa kuitenkin olla, että vanhemmat pyrkivät katsomaan, mitä lapsen puhelimella tapahtuu. Voi myös olla jopa tehokkaampaa olla suoraan pelinkehittäjään yhteydessä. Se saattaa olla nopeampi tapa, jos halutaan saada sopimatonta tavaraa pois, Mutru pohtii.

Yllättävä niksi toimii ensi hätään

Ongelmaa googlatessa vastaan osuu naurettavan simppeli neuvo: laita puhelin lentotilaan pelin ajaksi.

Lentotilassa puhelin ei ole yhteydessä internetiin. Peli ei siis pysty lataamaan näytön laidoille ilmestyviä bannereita eikä näyttämään välissä tulevia mainoksia.

Jos peli itsessään ei vaadi nettiyhteyttä eikä puhelinta tarvitse käyttää pelaamisen aikana muuhun, voi vanhempi saada mielenrauhan tällä tavalla.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *