Tekoälyä hyödyntävillä kuvageneraattoreilla tehdyt kuvat ovat nousseet viraaliksi uuden Barbie-elokuvan suosion myötä. Monet ovatkin viimeisen viikon aikana jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa ovat muokanneet tekoälytyökalulla omasta valokuvastaan Barbie-nukkea muistuttavan hahmon.
”En itse käyttäisi näitä”, tietosuojavaltuutettu Anu Talus sanoo.
Suosittuja tekoälytyökaluja tähän tarkoitukseen on kaksi. Warner Brosin julkaisema barbieselfie.ai on osa elokuvan virallista markkinointia, tuntemattomampi BaiRBIE.me sen sijaan kertoo olevansa epävirallinen ja ”parodiaa”. Molempien generaattoreiden käyttöehdoissa on epäselvyyksiä sekä aukkoja.
”Yleisesti tällaisia palveluita käyttäessä kannattaa olla tarkkana, että mihin kaikkeen tietojaan antaa ja mihin näitä voidaan käyttää”, Talus toteaa.
Molempien palveluiden käyttöehdoista käy ilmi, että tiedoilla koulutetaan tekoälyä. Tietoja voidaan käyttää myös muuhunkin.
Parodiaa? Epämääräinen BaiRBIE-palvelu kertoo asteriksin takana, että sillä ei ole mitään tekemistä Mattelin tai Barbie-elokuvan kanssa.
Tietoja yhdistellään moneen
Warner Bros kertoo avoimesti yhdistelevänsä tietoja muihin kerättyihin tietoihin, kuten paikkatietoihin.
”Tässä aika laajasti yhdistellään kasvokuvia muihin rekisterinpitäjän keräämiin tietoihin”, Talus toteaa.
BaiRBIE-palvelussa taas kerrotaan käyttöehdoista paljon vähemmän ja väljemmin.
BaiRBIE käyttää Montenegron .me-verkkotunnusta. Tämä ei sinällään ole erityisen kummallista, koska kyseistä verkkotunnusta käyttävät lähinnä sen ”minään” viittavaan nimen vuoksi monet muutkin vastaavat palvelut. BaiRBIEn sivustolla kerrotaan sen kehittäjäksi yhdysvaltalainen startup-yritys Rvnway, joten mitä todennäköisimmin tiedot kuitenkin siirtyvät joka tapauksessa EU:n ulkopuolelle.
”Kolmansien maiden kautta tapahtuvaa tiedonsiirtoa tekevät myös muut palvelut, kuten Tiktok ja Meta. Tällöin tiedonsiirron perusteen täytyy olla kunnossa”, Talus kommentoi.
BaiRBIE kertoo myös, että mikäli käyttöehdot muuttuvat, ilmoittaisivat he näistä nettisivuillaan tai sähköpostitse. Tällöin käyttäjä ei välttämättä ymmärrä reagoida muutokseen – ja kuva on joka tapauksessa jo ladattu palvelun käyttöön.
Puolan digiviranomainen varoitti tiistaina molemmista palveluista, uutisoi TVP World. Tämän jälkeen BaiRBIEn kehittäjäksi itsensä kertova venäläistaustainen henkilö vaihtoi LinkedIn-palvelussa sijainnikseen Turkin.