Näin paljon hyötyä ilmalämpöpumppujen optimoinnista on: ”Yllätyimme, että pystyimme säästämään

Monet yritykset keskittyvät kodin lämmityksen älykkääseen ohjaukseen, jonka tarkoituksena on säästää energiaa ja rahaa. Nyt ruotsalaisfirma on analysoinut, kuinka paljon säästöä oikeasti saadaan aikaan.

Aiheesta uutisoi Ny Teknik.

Uppsalalainen yritys Ngenic on kehittänyt ohjausjärjestelmän, joka voidaan liittää olemassa oleviin lämpöpumppuihin.

Myös suomalainen Kapacity.io tarjoaa älykästä lämpöpumpun ohjauspalvelua, joka seuraa sähkön hintaa ja sääennusteita asiakkaan puolesta.

Norjassa Osos on puolestaan kehittänyt sähkön hintaan mukautuvan vedenlämmittimen.

Analyysi todellisista säästöistä

Ngenic on yhdessä ruotsalaisen energiayhtiö Godelin kanssa analysoinut, kuinka paljon energiaa järjestelmä oikeasti säästää.

Laskelma on tehty 41 huvilalle. Näistä kaikista kohteista Godelilla oli käytössään yksityiskohtaiset tuntitiedot ennen ja jälkeen ohjausjärjestelmän asentamisen.

Tulosten mukaan nämä 41 kotitaloutta vähensivät energiankäyttöään yhteensä 120 085 kilowattituntia, kun verrataan talvea 2022–2023 talveen 2021–2022.

Analyysin mukaan tämä vastaa 23 prosentin säästöä.

Talvella 2022–2023 jokainen kotitalous säästi keskimäärin lähes 3 000 kilowattituntia.

”Se on mielestämme erittäin hyvä. Olimme yllättyneitä, että säästöä tuli niin paljon”, Ngenicin toimitusjohtaja Björn Berg sanoo Ny Teknikille.

Hän arvioi, että 3 000 kilowattitunnin vähennys vastaa keskimäärin 8 000 kruunun eli noin 700 euron säästöä.

Suomalainen Kapacity.io lupaa keskimäärin 300–500 euron vuosisäästöt. Heidän ohjelmistoaan voidaan käyttää lähes kaikissa maalämpö-, ilmavesi- ja ilmalämpöpumpuissa, joissa on wifi. Palvelun hinta on 4–8 euroa kuukaudessa.

Ngenic Tune. Järjestelmä koostuu kolmesta moduulista ja mobiilisovelluksesta. Ngenic

Ngenicin järjestelmä

Ngenic Tune -niminen järjestelmä maksaa 4 490 kruunua (noin 400 euroa). Näin ollen järjestelmästä saa keskimäärin hyvän säästön jo ensimmäisenä käyttövuonna.

Asiakkaan kotona Ngenicin ohjausjärjestelmä koostuu kolmesta eri moduulista.

Ulkoanturin ja lämpöpumpun väliin on asennettu ohjausyksikkö ja sisätiloihin asennetaan akkukäyttöinen anturi, joka kerää tietoa lämpötilasta, auringon säteilystä ja kosteudesta. Asiakkaan internet-reitittimeen on sijoitettu viestintäyksikkö, joka hallinnoi paikallisyksiköiden ja Ngenicin keskusjärjestelmän välistä viestintää.

Järjestelmä käyttää koneoppimista kulutuksen optimointiin.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *