Muun muassa Facebookin ja Instagramin omistava Meta on saanut Euroopan unionilta kirjeen siitä, että yhtiön nykyinen ansaintamalli saattaa rikkoa EU-direktiivejä. Metalla on hieman yli kuukausi aikaa antaa oma korjausehdotuksensa asiaan.
Jupakka juontuu The Vergen mukaan uudistuksesta, jonka Meta otti käyttöön Facebookissa ja Instagramissa viime vuoden lopulla.
Käyttäjille tarjotaan nykyään palveluissa noin kymmenen euron kuukausihintaan mahdollisuutta piilottaa niissä näkyvät mainokset.
Jos käyttäjää ei huvita maksaa palvelusta, hän luovuttaa Metalle oikeuden kerätä itsestään tietoa kohdennettua mainontaa varten.
EU-viranomaiset eivät ole innostuneet Metan uudistuksesta, ja kuluttajaviranomaiset eri maissa ovat ryhtyneet puimaan asiaa. Nyt kuluttajansuojan yhteistyöverkosto CPC:n löydökset on julkaistu Euroopan komission kotisivuilla.
CPC:n mukaan esimerkiksi Facebookin ja Instagramin ei-maksullisten versioiden nimittäminen ”ilmaisiksi” on harhaanjohtavaa. Käyttäjän on luovutettava tietonsa Metan käyttöön, vaikka raha ei vaihdakaan omistajaa käyttäjän ja Metan välillä.
Ruodittavaksi on päätynyt myös se, että käyttäjää pompotellaan Instagramissa ja Facebookissa sivusta ja osiosta toiseen, jos he haluavat saada lisätietoja kohdennetun mainonnan näyttämisestä.
Maksullisen tilauksen väitetään poistavan palveluista mainokset, mutta tämä ei pidä täysin paikkaansa. Mainoksia voi maksusta huolimatta näkyä, kun käyttäjät selaavat muiden käyttäjien Facebookin tai Instagramin kautta jakamia sisältöjä.
Uudistus myös otettiin käyttöön siten, että käyttäjät eivät voineet käyttää tunnuksiaan Metan palveluissa ennen kuin päättivät, haluavatko maksaa niistä vai eivät. CPC luonnehtii tätä painostamiseksi, koska monelle käyttäjälle sosiaalinen media on tärkeä osa sosiaalista elämää.
Meta puolestaan on puolustanut toimintaansa The Vergelle ja muille julkaisuille lähettämässään sähköpostissa. Sen mukaan maksulliset tilaukset ovat monella eri alalla vakiintunut toimintamalli mainonnan korvaamiseksi.
CPC ja Euroopan komissio antavat Metan mahdolliselle ratkaisuehdotukselle takarajan 1. syyskuuta. Jos somejätti ei tee tarvittavia toimenpiteitä, sille voi olla tiedossa mojovat sakot kahden eri direktiivin rikkomisesta.
Metan tilausmalli on ollut EU:ssa tapetilla jo aiemmin, sillä aiemmin tässä kuussa sen arvioitiin rikkovan Euroopan unionin digimarkkinasäädöstä.