Pohjois-Korean ja Venäjän rajalla sahaa ”turistijunia” – mutta onko totuus

Pohjois-Korea ei liene niitä maailman tunnetuimpia turistimaita. Se houkuttelee lähinnä seikkailumielisiä outoudellaan.

Matkustin muutama vuosi sitten Pjongjangiin junalla Pekingistä. Junassa oli lisäkseni yksi länsimaalainen sekä joukko kiinalaisliikemiehiä.

Jo junan ikkunasta näki, kuinka Pohjois-Korea on ankea maa. Ihmiset kyykkivät pelloissa kuokkien kanssa, ja joka puolella parveili resuisiin vaatteisiin pukeutuneita lapsia. Maisema oli kuivaa ja harmaata, ja paikalliset näyttivät nälkäisiltä.

Missään en ollut nähnyt vastaavanlaista köyhyyttä, en edes Afganistanissa, Bangladeshissa tai Intiassa.

Lepohetki. Pohjoiskorealaiset eivät ehkä itse tiedä olevansa köyhiä. Tavallisilla ihmisillä ei ole pääsyä internetiin tai ulkomaisiin lähteisiin. Pia Heikkilä

Kaikesta kurjuudesta huolimatta Pohjois-Korea sanoo haluavansa taas lisää turisteja, etenkin Venäjältä. Virallisten uutistoimistojen mukaan maat aikovat kasvattaa molemminpuolista turismiliiketoimintaa. Pohjois-Korean ja Venäjän välisellä rautatiellä on viime aikoina ollut vilskettä.

Maiden välisen matkustajajunaliikenteen on määrä avautua uudelleen tässä kuussa. Rautatieliikenne, joka yhdistää Vladivostokin Pohjois-Korean itäisimpään rajakaupunkiin Rasoniin, on ollut suljettuna useamman vuoden koronan takia.

Venäläinen matkatoimisto Vostok Intour tarjoaa nyt enemmän pakettimatkoja Pohjois-Koreaan. Aiemmin ensisijaisesti Pjongjangiin keskittyneet matkat sisältävät nyt muitakin kohteita, kuten Hamhungin. Venäläisen Vedomostilehden mukaan Vladivostokista on vieraillut ainakin yksi turistiryhmä.

Suljettu. Maa on tarkkaan eristetty ulkomaailmasta. Pia HeikkiläTervetulohymy. Pohjois-Koreassa kävi ennen koronaa noin 5000 turistia vuodessa. Pia Heikkilä

Putinilla ja Jong-unilla lämmenneet välit

Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat taas kesäkuussa Pjongjangissa, minkä jälkeen maiden suhteet näyttävät lähentyneen entisestään.

Putinin ja Kim Jong-unin on kerrottu keskustelleen vierailun aikana taloudellisesta yhteistyöstä ja pohjoiskorealaisten työntekijöiden tuomisesta Venäjälle työvoimapulan helpottamiseksi.

Kaksi lännen eristämää valtiota kaveeraavat nyt virallisesti keskenään – ehkä muussakin kuin matkailumielessä.

LUE MYÖS:

Carnegie-säätiön Venäjän ja Euraasian ohjelman johtaja Eugene Rumer kirjoitti kommentissaan, että Pohjois-Korean diktaattorin syleily on looginen jatko Putinille Ukrainan miehityksen jälkeen.

Kun voitto Ukrainassa onkin osoittautunut vaikeaksi, Putin on etsinyt uusia liittolaisia, jotka tukisivat miehitystä.

Notkuvat hyllyt. Turistikaupoissa oli paljon tavaraa myytävänä, mutta vain turisteille. Pia Heikkilä

Onko rataliikenne sittenkään vain turismia?

Auttaako Pohjois-Korea Venäjää Ukrainassa?

Hiljattain amerikkalaisen Beyond Parallel -ajatushautomon tallentamien satelliittikuvien mukaan tavaravaunujen määrä on kasvanut maiden välillä rajusti ja rajoilla on nähty jopa ruuhkaa. Matkalla on kuvien mukaan ollut useita peitettyjä vaunuja. Mitä niissä on oikeasti sisällä, jää arvailujen varaan. Monet tahot epäilevät niissä olevan aseita.

Moskova voisi hakea ammuksia Pohjois-Koreasta tukeakseen hupenevia varastojaan, kun taas Pjongjang voisi saada teknistä apua vakoilusatelliitti- ja ohjusohjelmiinsa Venäjältä.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat varoittaneet, että Pohjois-Korean ja Venäjän välinen sotilaallinen yhteistyö rikkoo YK:n Pjongjangille asettamia pakotteita.

Valvovan silmän alla. Pyongyangin metrossakin on kuvia maan johtajista. Pia Heikkilä

Fakta

Extreme-turismia

Pjongjangista Vladivostokiin on noin 680 kilometriä rautateitse.

Pohjoiskorealainen Air Koryo lentää useamman kerran viikossa Vladivostokiin.

Ainakin 400 turistin kerrottiin lentäneen pääkaupunki Pjongjangiin kevään aikana.

Ennen koronaa noin 5000 länsimaalaista vieraili Pohjois-Koreassa vuosittain.

Oikeasta Pohjois-Koreasta tiedetään hyvin vähän, ja jopa siellä käyneenä en saanut kunnon käsitystä maasta.

Turistimatkailijana minulle näytettiin huolellisesti suunnitellut reitit ja tarkkaan rajatut alueet, ja yöksi lukittiin hotelliin. Mihinkään ei päässyt yksin harhailemaan.

Raja Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välillä on maailman tarkimmin vartioituja. Sinne kuitenkin kuskattiin turisteja mielellään.

Köyhyyden lisäksi maasta jäi sellainen kuva, että Pohjois-Korea uhittelee paljon. Se haluaa näyttäytyä sotahulluna maana, joka on eristetty täysin Aasiassa ja jota kiusaavat sekä Kiina, Japani että Yhdysvallat.

Koreat junat. Kiinasta tuleva juna oli melkein länsimaista tasoa. Pia HeikkiläJunassa. Pohjois-Koreassa asuu noin 26 miljoonaa ihmistä. Pia Heikkilä
Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *