Porsaanreikä paljastui: vanhemmat voivat kartuttaa lapsensa omaisuutta verovapaasti

Verottajan ohjeeseen on kirjattu linjaus, jonka mukaan opintolainan lyhentämistä voidaan pitää koulutuslahjana. Linjauksen mukaan esimerkiksi vanhempi voi lyhentää lapsensa opintolainaa ilman huolta lahjaverosta. Menettely mahdollistaisi myös merkittävän varallisuuden luomisen omalle jälkikasvulle.

Kysyimme Verohallinnosta, voisiko menetellä niin, että opiskelija sijoittaisi opintolainan kokonaisuudessaan esimerkiksi pörssiosakkeisiin tai indeksirahastoon, ja vanhemmat lyhentäisivät sijoitetun opintolainan kokonaisuudessaan ilman veroseuraamuksia.

”Voimassa olevan ohjeen kanta mahdollistaa tällaisenkin. Opintolainaa koskeva lainsäädäntö tietty asettaa enimmäismäärän sille, paljonko opintolainaa voi opintojen aikana enintään nostaa”, kertoi Verohallinnon johtava veroasiantuntija Taneli Lallukka.

Tyypillisen 300 opintopisteen korkeakoulututkinnon suorittamiseen voi saada opintolainaa 850 euroa 48 kuukaudelta, eli kaikkiaan runsaat 40 000 euroa. Korkeakouluopiskelijalla on oikeus yleensä yhdeksään tukikuukauteen, eli lukuvuoden aikana lainaa voi nostaa enintään 7650 euroa.

LUE MYÖS:

Kelan erikoissuunnittelija Ilpo Lahtisen mukaan Kela ei puutu asiaan, vaikka opintolainaa käytettäisiin sijoittamiseen.

”Opintotukena saatujen rahojen sijoittaminen ei ole opintotuen tarkoitus, mutta opintotukilaki ei määrää, mihin opintotuen ja siihen sisältyvän opintolainan käyttää. Sama koskee myös sitä, mistä rahoista opintolaina maksetaan takaisin. Ei ole eikä voi olla Kelan tehtävä valvoa”, Lahtinen kertoo.

Verovapaus edellyttää, että vanhempi maksaa opintolainan lyhennyksen suoraan pankkiin eikä siirrä rahoja lapselleen. Verovapauden edellytyksenä ei ole, että lyhennyksen maksaa pankkiin lähisukulainen, vaan muutkin voivat maksaa toisen opintolainaa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *