Suomen ohjelmistoala on professorien mukaan kriisiytymässä. Osaajapula lasketaan kymmenissä tuhansissa, julkiset ohjelmistohankinnat takkuavat ja uutisia vakavista tietojärjestelmäongelmista tulee viikoittain. Samalla Suomi on jäänyt keskeisten kilpailijamaiden taakse ohjelmistotutkimuksen rahoittamisessa, opiskelijamäärissä ja ohjelmistokehityksen tuottavuudessa.
Seitsemän suomalaisen yliopiston ohjelmistoalan professorit ovat laatineet Ohjelmistot Suomessa 2023–2033 -tulevaisuusraportin, jossa esitetään toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi.
Professorien julkilausumassa esitetään, että hallituksen on käynnistettävä kansallisen ohjelmistostrategian laatiminen.
Business Finlandin ja Suomen Akatemian on käynnistettävä 150 miljoonan euron strategisen ohjelmistotuotannon tutkimusohjelma. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) on lisättävä ja kehitettävä ohjelmistoalan koulutusta kaikilla tasoilla, mutta erityisesti korkeakouluissa.
Julkilausuman mukaan alalle on saatava akateemisesti päteviä uusia osaajia Suomesta ja Suomen ulkopuolelta. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) pitää lisätä ja kehittää ohjelmistoalan koulutusta kaikilla tasoilla, mutta erityisesti korkeakouluissa. Kansainvälisille opiskelijoille suunnattuja käytänteitä pitää kehittää ja madaltaa kynnystä työllistyä Suomeen. Myös tohtorikoulutuksen määrä pitää kaksinkertaistaa.
Ohjelmistot Suomessa 2023–2033 -tulevaisuusraporttia ja julkilausumaa tukevat Allied ICT Finland, DIMECC Oy, Koodia Suomesta ry, Software Finland ry ja SW4E-ekosysteemi.