Sadoissa tuhansissa suomalaiskodeissa piilee mahdollinen surmanloukku – suomalaisten poliisien keksintö auttaa pelastautumaan palavasta asunnosta

Suomessa syttyy joka vuosi palamaan lähes 3 000 asuinrakennusta, joissa kuolee kymmeniä ihmisiä. Silloin rakennuksesta on päästävä ulos parissa minuutissa. Asunnosta poistuminen voi kuitenkin olla mahdotonta, jos kodissa on ulko-oven lisäksi sisään päin aukeava väliovi, kuten arviolta sadoissa tuhansissa kerrostaloasunnoissa on.

Tulipalo synnyttää asuntoon ylipaineen, joka tekee välioven avaamisesta mahdotonta. Väliovien rakentaminen uusiin kerrostaloihin kiellettiinkin Suomessa vuoden 2018 alussa.

”Palokuolemien määrä on Suomessa asukaslukuun suhteutettuna maailman kärkeä. Tulipalo syttyy aivan arkisissa tilanteissa: keittiöstä, avotulesta, kuten kynttilästä ja tupakasta, tai saunasta”, sanoo sisustustuotteita ja kodintarvikkeita valmistavan Pislan myyntijohtaja Jarkko Kaartinen yhtiön tiedotteessa.

Pisla on kehittänyt uuden turvalaitteen, joka tasapainottaa ilmanpainetta palavassa asunnossa.

”Toivomme, että nyt kehitetty Pisla Paloturva auttaa pelastamaan ihmishenkiä”, Kaartinen sanoo.

Laite on rakenteeltaan yksinkertainen, joten sen voi asentaa itse välioven lukkorungossa olevan peitelevyn paikalle. Laitteen venttiili tasapainottaa ulko-oven ja sisemmän oven väliin syntyvää ilmanpainetta niin, että välioven saa auki myös tulipalon aikana. Silti laite on huomaamaton.

”Ovi näyttää asennuksen jälkeen samalta kuin ennen. Pyrimme alusta alkaen siihen, että lopputuloksen on miellytettävä silmää”, sanoo keksinnön isä, jyväskyläläinen poliisi Sami Kaskismaa tiedotteessa.

Laitteen toinen kehittäjä ja Kaskismaan kollega Anssi Kinnunen muistuttaa, että jos asunnosta halutaan paloturvallinen, koko ovikompleksin vaihtaminen on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin itse asennettu Pisla Paloturva -laite.

Vastaavaa laitetta ei tiedetä olevan Suomessa eikä muuallakaan maailmassa. Sillä on Suomen kattava patentti ja patenttia haetaan myös EU-alueelle. Kaupoissa laite on loppuvuodesta.

Kaskismaa ja Kinnunen alkoivat kehittää Pisla Paloturvaa noin viisi vuotta sitten ennen poliisiuraansa palomiehenä työskennelleen Kaskismaan idean pohjalta. Kaskismaa oli miettinyt pitkään sitä, miksi osa tulipalon uhreista löydetään ulko-oven läheltä eteisestä.

”Asunnosta ei ole mitään mahdollisuutta päästä ulos silloin, kun tulipalon aiheuttama ilmanpaine kohdistuu parin neliön suuruiseen sisään päin aukeavaan oveen”, Kaskismaa sanoo.

Kun Kaskismaa ja Kinnunen jalostivat ideaa turvalaitteeksi, he testasivat laitetta aluksi Kaskismaan autotalliin rakennetussa testitilassa. Sen avulla tutkittiin ilmanpaineen vaihtelua tulipalon aikana. Lisäosaamista tuotekehitykseen toi Kaskismaan veli Henri Rahm, joka valmisti 3d-tulostamalla kaikki tarvittavat mallit ja testikappaleet. Vuonna 2019 Pisla tuli mukaan hankkeeseen.

”Turvalaitteen asentaminen ei vaadi myöskään raskasta byrokratiaa. Asuntojen sisäovet ovat asunnon omistajan hallinnassa, joten hän voi päättää itse myös tällaisen paloturvallisuutta lisäävän laitteen asentamisesta”, Kaartinen sanoo.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *