Salaperäinen venäläinen sotilassatelliitti Kosmos 2499 on hajonnut Maan kiertoradalla.
Yhdysvaltain avaruusvoimien yksikkö vahvisti Twitterissä, että satelliitti tuhoutui 4. tammikuuta ainakin 85 seurattavaan osaan. Tviitissä ei spekuloitu tuhoutumisen syitä.
Satelliitin palaset kiertävät tällä hetkellä yli 1100 kilometrin korkeudessa. Ne lisäävät avaruusromua, joka on avaruuden kasvava ongelma.
Venäjä ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.
Kosmos 2499 laukaistiin salaperäisesti toukokuussa vuonna 2014 Plesetskin kosmodromissa Venäjällä. Venäjä ei hiiskunut hankkeesta sanaakaan, joten satelliittia luultiin hetken avaruusromuksi.
Satelliitti tunnistettiin lopulta, kun se havaittiin tekemässä tarkkoja ja epätyypillisiä liikkeitä. Joidenkin spekulaatioiden mukaan satelliitti toimi huolto- tai polttoaineentäydennystehtävissä. Toiset olivat huolissaan, että kyseessä oli ase, jolla voisi tuhota vieraiden valtojen satelliitteja.
Venäjältä kerrottiin, että Kosmos 2499 ja vastaava edeltäjä Kosmos 2491 oli kehitetty yhdessä Venäjän tiedeakatemian kanssa rauhanomaisiin tarkoituksiin, Space-lehti kirjoittaa asiantuntijan sanoneen.
Euroopan avaruusjärjestö Esa arvioi, että tällä hetkellä avaruudessa on 36 500 romukappaletta, joiden halkaisija on yli kymmenen senttimetriä. Alle 10-senttisiä mutta yli sentin kokoisia palasia on arviolta miljoona. Sitä pienempiä on 130 miljoonaa.
Avaruusromu voi törmätessään vaurioittaa satelliitteja tai avaruusaluksia. Jopa pienimmät palaset voivat aiheuttaa vaurioita, koska kappaleiden nopeus törmäyshetkellä on usein yli 30 000 kilometriä tunnissa.
Kansainvälisen avaruusaseman miehistö joutui suojautumaan vuonna 2021, kun Venäjän ohjuskoe tuhosi maan oman satelliitin 15 000 romukappaleeksi.