Saturnuksen suurimman kuun Titanin metaanijärvissä ja -merissä aaltoilee. Tähän lopputulokseen päädyttiin hiljattain julkaistussa tutkimuksessa, jossa simuloitiin Titanin rantaviivojen muodostumista.
Tutkimuksesta uutisoi Interesting Engineering.
Titan on halkaisijaltaan suurempi kuin Merkurius mutta massaltaan huomattavasti pienempi. Titan on kiinnostanut tutkijoita pitkään, sillä sen uskotaan muistuttavan joiltain osiltaan alkuaikojen maapalloa. Se on aurinkokuntamme ainoa kuu, jolla on tiheä kaasukehä.
Nasan Cassini-luotain löysi Titanin pinnalta metaanijärviä ja -meriä ensimmäisen kerran vuonna 2007. Löytöhetkestä saakka tutkijat ovat yrittäneet selvittää niiden ominaisuuksia tarkemmin.
Nyt MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) tutkijat ovat simuloineet rantaviivan eroosiota. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Science Advances -tiedelehdessä.
Tutkimuksen mukaan aallot ovat vaikuttaneet merkittävästi ympäristöön muiden eroosiomekanismien sijaan.
”Jos voisimme seistä Titanin meren rannalla, saattaisimme nähdä nestemäisen metaanin ja etaanin aaltoja lipumassa ja törmäämässä rannikolla myrskyjen aikana”, MIT:n professori Taylor Perron sanoo.
Tutkijaryhmä kehitti malleja, jotka perustuvat maanpäällisiin eroosioprosesseihin. Sitten ryhmä sovelsi malleja Titaniin tutkien, miten eri eroosiotyypit saattaisivat muovata sen rantaviivaa. Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että aallot ovat todennäköisin eroosion aiheuttaja.
Tähän mennessä tutijat ovat olleet epävarmoja siitä, miten aktiivisia kuun järvet ja meret ovat. Havaintoja on tehty kuvista, mutta yhteisymmärrykseen ei olla päästy.
Vaikka uusimmat havainnot viittaavat siihen, että Titanissa aaltoilee, tutkijat korostavat suorien havaintojen välttämättömyyttä tutkimustulosten vahvistamiseksi.
Jos tutkimustulokset saadaan vahvistettua, tutkijat saisivat aikaisempaa paremman käsityksen Titanin ilmastosta. Samalla tutkijat voisivat ennustaa, miten kuun meret ja järvet muovautuvat tulevaisuudessa.