Suomen ilmatorjunta vahvistuu 300 miljoonaa euroa maksavalla ”Daavidin lingolla” –

Suomen ilmatorjunta vahvistuu 300 miljoonaa euroa maksavalla ”Daavidin lingolla” –

Puolustusvoimat on valtuutettu hankkimaan Israelin puolustusministeriön David’s Sling -järjestelmän uudeksi ilmatorjunnan korkeatorjuntaohjusjärjestelmäksi.

Järjestelmän toimittaa israelilainen Rafael Advanced Defense Systems, ja hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 316 miljoonaa euroa, Valtioneuvosto kertoo tiedotteessaan.

Järjestelmän avulla rakennetaan ilmatorjunnalle nykyistä parempi korkeatorjuntakyky ja kasvatetaan merkittävästi ilmatorjunnan ulottuvuutta. Tarjouspyynnössä järjestelmän korkeusulottuvuuden vähimmäisvaatimukseksi oli asetettu 15 kilometriä.

Hankinnalla luodaan Puolustusvoimille kokonaan uusi kyky torjua korkealla lentäviä ilmamaaleja. Samalla jatketaan Suomen puolustuskyvyn määrätietoista ja pitkäjänteistä parantamista muuttuneessa turvallisuusympäristössä, toteaa puolustusministeri Kaikkonen tiedotteen mukaan.

Hankintaan sisältyy myös lisäoptioita noin 216 miljoonan euron arvonlisäverottomasta arvosta. Mahdollisesta optioiden lunastamisesta päätetään erikseen.

Suorituskyvyn rakentaminen edellyttää myös yksikkövarustusmateriaalin lisähankintoja myöhemmässä vaiheessa.

Hankintasopimukseen sisältyy Israelin ja Suomen puolustusministeriöiden välinen sopimusosa järjestelmän huoltovarmuuden turvaamiseksi. Järjestelyllä varmistetaan kriittisen lisämateriaalin saatavuus myös poikkeusoloissa.

David’s Sling on Israelin ja Yhdysvaltojen yhdessä kehittämä ilmatorjuntajärjestelmä. Järjestelmän myynti Suomelle edellyttää Yhdysvaltojen myyntiluvan.

Kotimainen teollisuus osallistuu järjestelmän integraatiotöihin ja johtamispaikkojen suunnitteluun sekä varusteluun yhdessä israelilaisen Rafaelin ja yhdysvaltalaisen Raytheonin kanssa.

Israelin kerroksellisessa ilmatorjunnassa David’s Sling muodostaa keskimmäisen puolustusmuurin. Järjestelmä on tarkoitettu torjumaan ballistisia ja risteilyohjuksia sekä suuria raketteja 40-300 kilometrin etäisyydellä.

Järjestelmän keihäänkärki on Stunner-nimellä tunnettu kaksivaiheinen, kiinteällä polttoaineella varustettu 4,6 metriä pitkä ohjus, jonka huippunopeus on Mach 7,5 (noin 8 000 km/h). Yhden Stunnerin hinnaksi arvioidaan miljoona dollaria, ja yksittäinen laukaisulaitteisto sisältää kaksitoista ohjusta.

Anturina toimii aktiivinen elektronisesti skannaava (AESA) tutka, nimeltään ELM-2084, toimii S-kaistalla eli taajuusalueella 2—4 GHz.

Ilmavalvontamoodissa tutka kykenee seuraamaan 1 100 kohdetta maksimissaan 474 kilometrin kantamalla. Tutka pyörii täyden ympyrän 30 kierroksen minuuttinopeudella.

Tulenjohtomoodissa, jossa tutka ohjaa Stunner-ohjusta ja lähettää sille maalitietoa datalinkin välityksellä, kunnes ohjuksen oma hakupää havaitsee kohteen, ELM-2084 kykenee seuraamaan kahtasataa kohdetta minuutissa aina 100 kilometrin etäisyydelle.

Stunner on varustettu elektro-optisella infrapuna-alueen hakupäällä sekä tutkalla. Varsinaista taistelukärkeä ohjuksessa ei ole, vaan se tuhoaa kohteensa suoralla törmäyksellä.

Operatiivisessa käytössä David’s Sling on ollut maaliskuusta 2017 asti. Ensimmäisen kerran sitä käytettiin taistelussa heinäkuussa 2018, kun Syyria ampui kaksi neuvostovalmisteista ballistista SS-21-ohjusta Israelia kohti.

Molemmat Syyrian ampumista ohjuksista putosivat maan rajan sisäpuolelle, joten Stunner-ohjuksia ei tarvittu. Toinen räjäytettiin ja toinen laskeutui Syyrian eteläosaan.

”Hankittava järjestelmä on moderni, erittäin suorituskykyinen ja tiukat vaatimuksemme täyttävä ohjusjärjestelmä. Se soveltuu erinomaisesti Suomen ilmapuolustuksen tarpeisiin, mutta tulee olemaan myös täysin Nato-yhteensopiva”, toteaa ilmatorjunnan tarkastaja eversti Mikko Mäntynen Maavoimien esikunnasta Maavoimien tiedotteessa.

”Järjestelmä vahvistaa merkittävästi Suomen ilmapuolustuksen suorituskykyä. Yhdessä käyttöönotettavien F35-hävittäjien ja jo käytössä olevien ilmatorjuntajärjestelmien kanssa Suomen ilmapuolustus on Euroopan mittakaavassa erittäin merkittävä”, toteaa puolestaan Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *