Supermassiivinen musta aukko karkaa lähtee karkuun kotigalaksistaan

Supermassiivinen musta aukko karkaa lähtee karkuun kotigalaksistaan

Tähtitieteilijät havaitsivat supermassiivisen mustan aukon, joka näyttää karkaavan kotigalaksistaan, uutisoi Interesting Engineering. Musta aukko nappaa mukaansa osan tuosta galaksista.

Tutkijat perehtyivät Hubble-avaruusteleskoopin havaintoihin kääpiögalaksista RCP 28, joka sijaitsee 7,5 miljardin valovuoden päässä Maasta. He huomasivat kaukaisuudessa leveän valojuovan ja päättivät jatkaa havainnointia Keck-teleskoopilla, joka sijaitsee Havaijilla.

Keck-teleskoopin keräämästä datasta selvisi, että havaittu valojälki on 200 000 valovuotta leveä. Se on siis huomattavasti leveämpi kuin Linnunrata, jonka leveys on arviolta noin 150 000 valovuotta.

Valojuova koostuu tutkijoiden mukaan todennäköisesti tiiviistä tähtiä muodostavasta kaasusta. Valoa seurattiin takaisin galaksin keskustaan, jossa musta aukko tyypillisesti majailee.

”Löysimme Hubble-kuvasta ohuen viivan, joka osoittaa galaksin keskustaan,” sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, Yalen yliopiston fysiikan ja tähtitieteen professori Pieter van Dokkum.

”Havaijin Keck-teleskoopilla havaitsimme, että viiva ja galaksi ovat yhteydessä toisiinsa. Ominaisuuden yksityiskohtaisen analyysin perusteella päättelimme, että näemme massiivisen mustan aukon, joka poistuu galaksista jättäen jälkeensä kaasua ja vasta muodostuneita tähtiä.”

Tutkijat arvioivat, että karkumatkalaisen massa on noin 20 miljoonaa kertaa suurempi kuin Auringon. Se matkaa nopeudella 5,6 miljoonaa kilometriä tunnissa eli noin 4 500-kertaisella äänennopeudella.

Tutkijat tekivät laajan analyysin varmistaakseen, että kaasujuova todella oli peräisin karkaavasta mustasta aukosta eikä esimerkiksi mustan aukon suihkusta, joka voi ampua plasmaa aukon läheisyydestä jopa seuraavaan galaksiin asti.

Tuore havainto saattaa olla ensimmäinen laatuaan.

”Jos tulokset varmistetaan, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun meillä on selkeät todisteet siitä, että supermassiiviset mustat aukot voivat paeta galakseista”, van Dokkum sanoo.

Havainnoista kirjoitetaan tutkimuksessa, joka julkaistiin arXic-sivustolla.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *