Taloyhtiöitä uhkaa uusi tekijänoikeuskorvaus? Ministeriö kiistää pelot

Taloyhtiöitä uhkaa uusi tekijänoikeuskorvaus? Ministeriö kiistää pelot

Edunvalvontajärjestö Kiinteistöliitto on huolissaan, että lainmuutos voi tuoda uusia lisäkuluja suureen määrään suomalaisia taloyhtiöitä.

Eduskunnassa käsitellään hallituksen esityksiä, joilla aiotaan tehdä muutoksia tekijänoikeuslakiin ja sähköisen viestinnän palveluista annettuun lakiin.

Lainmuutosten on määrä sisällyttää EU:n tekijänoikeusdirektiivi ja verkkolähetysdirektiivin säännökset Suomen lainsäädäntöön.

Järjestö huolissaan

Esityksestä lausunnon eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokuntaan tammikuussa antanut Kiinteistöliitto on huolissaan hankkeen seurauksista.

LUE MYÖS:

Kiinteistöliiton mukaan hallituksen esityksen televisiokanavien jakelua koskevat pykälät jäävät merkitykseltään epäselväksi.

”Jos muutosta tavoitellaan, Kiinteistöliitto katsoo, että tätä ei ole riittävästi huomioitu hallituksen esitykseen sisältyvässä vaikutusarvioinnissa. Muutoksella olisi huomattava vaikutus suomalaisessa taloyhtiökentässä, jossa taloyhtiöt yhteisantenni- ja kaapelijärjestelmien omistajina saatettaisiin katsoa televisiosisältöjen edelleen lähetystä harjoittaviksi toimijoiksi”, kerrotaan Kiinteistöliiton lausunnossa.

Kiinteistöliiton mukaan seurauksena voisi olla tilanne, jossa taloyhtiöt joutuisivat maksamaan erikseen tekijänoikeuskorvauksia tekijänoikeusjärjestölle.

”Tällainen velvollisuus uhkaisi nostaa jo entuudestaan erittäin korkeiksi nousseita asumiskustannuksia”, lausunnossa kerrotaan.

Ministeriö kiistää

Talouselämä kysyi opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) näkemystä asiaan. Ministeriö halusi kommentoida tiiviillä sähköpostivastauksella.

OKM:n hallitusneuvos Anna Vuopalan laatiman vastauksen mukaan hallituksen esityksellä ei muuteta voimassaolevaa lainsäädäntöä, niin että siitä suoraan syntyisi lisäkuluja.

”Lakiehdotus ei aiheuta kotitalouksille lisäkuluja. Hallituksen esitys ei muuta nykytilaa eikä voimassa olevan tekijänoikeuslain lähtökohtaa, että luvat tekijänoikeudella suojattujen teosten käyttöön on hankittava. Jos lähetystoimintaan tarvitaan luvat, on ne hankittava joko suoraan oikeudenhaltijoilta tai heitä edustavalta järjestöltä, tai näiden yhdistelmänä”, Vuopala kertoo.

Hänen mukaansa taloyhtiöille ei tule korvauksia, elleivät teleoperaattorit niitä vieritä taloyhtiöille.

”Tosiasia on, että lopulta asiakas maksaa saamastaan palvelusta ja kulut jollain lailla siirtyvät asiakkaan maksamaan hintaan.”

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia on jossain määrin eri mieltä ministeriön kanssa ja katsoo, että hallituksen esitys voisi johtaa lisäkuluihin taloyhtiöissä, jos sillä muutetaan nykytilaa.

”On totta, että tekijänoikeusmaksuja maksetaan nykyisinkin, mutta niitä maksetaan tv-yhtiöiden toimesta, jotka saavat rahansa Ylen tapauksessa verona ja kaupallisten toimijoiden osalta mainostuloina”, Haltia kertoo Talouselämälle.

Kiinteistöliiton huoli koskee hallituksen esityksessä mainittua tv-lähetysten edelleenlähettämistä.

”Esityksen mukaan edelleenlähettämisestä pitäisi maksaa erillinen tekijänoikeuskorvaus. Esityksen muotoilusta voisi tulkita, että edelleenlähettämistä olisi myös taloyhtiön kiinteistön verkossa tapahtuva edelleenlähettäminen, esimerkiksi kun lähetys lähetetään eteen päin kiinteistön antenniverkossa.”

Haltian mukaansa asia koskisi merkittävää osaa Suomen taloyhtiöistä.

Suuria summia?

Kuinka suuria sitten voisivat olla Kiinteistöliiton pelkäämät lisäkustannukset taloyhtiöille?

”Siitä minulla ei suoraan ole käsitystä, mutta kokonaisuutena puhutaan isoista rahasummista, jotka tässä siirtyisivät, koska kyse on koko tv-toimialasta ja sitä koskevista tekijänoikeuskorvauksista.”

Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla kerrottiin viime keväänä, että ehdotettavilla lainmuutoksilla edistetään ”digitaalisten teknologioiden käyttöä, teosten rajat ylittävää käyttöä, teosten laajempaa saatavuutta ja toimivia tekijänoikeusmarkkinoita”.

”Lainmuutoksilla edistetään myös televisio- ja radio-ohjelmien levitystä ja ohjelmiin sisältyvien teosten ja muun suojatun aineiston tekijänoikeuden ja lähioikeuksien lisensiointia. Esittävien taiteilijoiden kuvatallenteisiin liittyviä yksinoikeuksia ehdotetaan laajennettaviksi”, kerrottiin ministeriön verkkosivuilla.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *