Tekoäly säikäytti jättimäisen levy-yhtiön – Spotify ja Apple Music saivat

Tekoäly säikäytti jättimäisen levy-yhtiön – Spotify ja Apple Music saivat

Maailman kolmen suurimman levy-yhtiön joukkoon kuuluva Universal Music Group on vaatinut musiikin suoratoistopalveluita, kuten Spotifya ja Apple Musicia, estämään tekoälypalveluja haravoimasta katalogejaan. Asia käy ilmi talouslehti Financial Timesin näkemistä sähköpostiviesteistä.

UMG:n huolena on, että musiikkia ja lyriikoita luovat tekoälysovellukset käyttävät häikäilemättä hyödykseen suoratoistopalvelujen katalogeja ja tuottavat suosikkiartistien kaltaista musiikkia. Levy-yhtiö, artistit ja muut tekijänoikeudenhaltijat eivät saa korvauksia tekoälyn tuotoksista, jotka kopioivat artistien teoksia.

”Emme epäröi ottaa tarvittavia askelia suojellaksemme meidän ja artistiemme oikeuksia”, UMG kirjoittaa viesteissään.

”Tietoomme on tullut, että tietyt tekoälyjärjestelmät on koulutettu käyttäen tekijänoikeussuojattua materiaalia ilman vaadittavaa lupaa tai korvausta tekijänoikeuksien haltijalle ja materiaalin tuottajalle”, yhtiö on sanonut suoratoistopalveluille.

Esimerkiksi Google on kehittänyt MusicLM-nimisen tekoälypalvelun, joka kykenee tuottamaan äänenlaadultaan hyvälaatuista musiikkia käyttäjän tekstimuotoisen pyynnön perusteella. Palvelua ei ole julkaistu yleisölle, koska prosentti sen tuottamasta musiikista kopioi suoraan ihmisartistien teoksia.

LUE MYÖS:

Tekoälyltä voi pyytää musiikkikappaleita samaan tapaan kuin ChatGPT:ltä runoja tai novelleja. Käyttäjä voi esimerkiksi pyytää tekoälyä säveltämään Madonnan pop-melodiaa jäljittelevän kappaleen, jonka lyriikat muistuttavat Bob Dylania ja soitinosuudet metalliyhtye Rammsteinia.

UMG:lla on noin kolmanneksen markkinaosuus maailman äänitebisneksessä. Yhtiön artistitalliin kuuluvat muiden muassa maailmantähdet Taylor Swift, Elton John ja The Weeknd. Suomalaisista eturivin artisteista yhtiön listoilla ovat esimerkiksi Anna Puu, Samuli Putro, Pyhimys ja Isac Elliot.

Levy-yhtiön mukaan sillä on moraalinen ja kaupallinen vastuu suojella artistejaan heidän musiikkinsa luvattomalta käytöltä.

”Odotamme alustakumppaneidemme haluavan ehkäistä palveluidensa käyttämisen artisteja vahingoittaviin käyttötarkoituksiin”, UMG kommentoi FT:lle.

Spotify ja Apple eivät ole kommentoineet asiaa.

Antti Kailio

Toimittajan kommentti:

Viimeisen vuoden aikana esimerkiksi kuvataiteilijat ovat huolestuneet generatiivisista tekoälypalveluista, jotka on koulutettu hyödyntämällä verkosta löytyviä teoksia. Pohjimmiltaan UMG:n ukaasissa on kyse samasta huolesta: tekoäly riistää surutta oikeita artisteja – ja mikä tärkeintä, oikeudenomistajina toimivia levy-yhtiöitä – käyttämällä musiikkia koulutusdatana.

Sinänsä ilmiö on vanha, sillä plagioinneista on väännetty oikeudessa lukuisia kertoja jo kauan ennen tekoälyn yleistymistä. Oikeastaan jokainen säveltäjä ja tuottaja luo uutta musiikkia yhdistelemällä muilta artisteilta lainattuja aineksia, eikä siinä sinänsä ole mitään väärää. Tekoäly tekee sen vain ennennäkemättömän tehokkaasti ja levy-yhtiö pelkää netin täyttyvän koneellisista halpakopioista.

Tai oikeammin yhtiö pelkää menettävänsä näistä halpakopioista mahdollisesti saatavissa olevat rojaltit.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *