Videopalvelu TikTok kieltää koskaan jakaneensa yhdysvaltalaisten käyttäjien tietoja Kiinan hallitukselle.
”TikTok ei ole koskaan jakanut tai vastaanottanut pyyntöä jakaa yhdysvaltalaisten käyttäjien tietoja Kiinan hallitukselle. Emmekä kunnioittaisi tällaista pyyntöä, jos sellainen koskaan esitettäisiin”, sanoo palvelun toimitusjohtaja Shou Zi Chew.
Chew antaa torstaina lausunnon Yhdysvaltain edustajainhuoneen energia- ja kauppakomitealle. Komitea on julkaissut hänen lausuntonsa jo etukäteen netissä. Asiasta kirjoittaa Reuters.
Chew tähdentää myös, että TikTokin emoyhtiö ByteDance ei ole minkään valtion tai valtiollisen toimijan omistuksessa tai kontrollissa.
”Sanon tämän yksiselitteisesti: ByteDance ei ole Kiinan tai minkään muunkaan maan toimija”, Chew sanoo.
Pelko TikTokin harjoittamasta vakoilusta ja tietojenjakamisesta Kiinan hallitukselle on herättänyt etenkin viime kuukausina poliittista huolta ympäri maailmaa, ja lukuisat valtiot ovat kieltäneet sovelluksen asentamisen julkisen sektorin työntekijöiden laitteille. Yhdysvallat uhkaa kuitenkin nyt kieltää palvelun käytön ja asentamisen koko valtion alueella, jos se ei luovu kiinalaisomistuksistaan.
Chew’n lausunnon mukaan ByteDancen omistavat 60-prosenttisesti kansainväliset sijoitustoimijat, kuten Blackrock, General Atlantic ja Sequoia. 20 prosenttia yhtiöstä on sen perustajien ja 20 prosenttia työntekijöiden omistuksessa.
Chew tähdentää lausunnossaan TikTokin käyttäneen jo puolitoista miljardia dollaria datansuojeluohjelmaansa, jota se kutsuu nimellä ”Project Texas”. Se on myös muodostanut tytäryhtiön nimeltä TikTok U.S. Data Security, jolla on lähes 1 500 työntekijää ja joka on palkannut Oraclen säilyttämään TikTokin yhdysvaltalaisten käyttäjien datan jatkossa.
Chew’n mukaan Oraclella on parhaillaan ennennäkemätön pääsy TikTokin lähdekoodiin, jota se parhaillaan auditoi. Palvelu on tässä kuussa aloittanut yhdysvaltalaisten käyttäjien datan siirtämisen Virginiassa ja Singaporessa sijaitsevista datakeskuksista Oraclen pilvipalveluihin.
”Kaikki suojattu data tulee olemaan Yhdysvaltain lain turvaamaa ja yhdysvaltalaisjohtoisen tietoturvatiimin valvomaa. Näin Kiinan hallituksella ei tule olemaan pääsyä tai mahdollisuutta vaatia pääsyä tietoihin”, Chew sanoo.
Chew’n mukaan TikTokilla on 150 miljoonaa yhdysvaltalaista käyttäjää kuukaudessa. Yhdysvaltalaisten käyttäjien määrä on kuitenkin vain 10 prosenttia palvelun kaikista käyttäjistä.
TikTokilla on käynnissä vastaavia tietosuojahankkeita myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Euroopassa sillä on käynnissä vastaava 1,2 miljardin euron projekti nimeltä ”Project Clover”, jonka tarkoituksena on hälventää eurooppalaisten huolia säilömällä eurooppalaisten käyttäjien tiedot Irlantiin ja Norjaan rakennettaviin datakeskuksiin.
Australialainen tutkijaryhmä on kiistänyt TikTokin väitteet siitä, että Kiinan valtiolla ei olisi siihen mitään omistusta. Niin ikään se on väittänyt, että TikTok vain vuokraa Oraclelta palvelinlaitteistoa, ja että sillä on tosiasiallisesti täysi kontrolli toimintaansa.
TikTok on toistuvasti kiistänyt yhteytensä Kiinan hallitukseen ja väittää viimeaikaisia kieltoja poliittisesti motivoituneiksi.
Kiinan lain mukaan jokaisessa kiinalaisessa liikeyrityksessä, jossa on töissä vähintään kolme kommunistisen puolueen jäsentä, on oltava myös virallinen puoluesolu. ByteDance on virallisesti Caymansaarilla sijaitseva yritys, mutta sen pääkonttori on Pekingissä.