Suomessa esiintyy tällä hetkellä laajalti niin sanottua ”hei äiti” -huijausta, jossa huijarit tekeytyvät tekstiviestissä tai WhatsApp-viestissä uhrin lapseksi ja pyytävät tältä rahaa jollakin verukkeella. Pelkästään Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella on tutkittavana kymmeniä tämän tyyppisiä tapauksia.
Ilta-Sanomien mukaan huijausviestit alkavat yleensä sanoilla ”hei äiti” tai harvemmin ”hei isä”. Yleensä lapsena esiintyvä huijari väittää, että lapsen vanha puhelin on kastunut ja siksi käyttökelvoton, joten lapsen puhelinnumero on vaihtunut.
Huijarit ruinaavat rahaa yleensä väittämällä, että lapsella on maksettavanaan lasku tai muu menoerä, mutta että lapsen pankkitiedot olivat entisessä puhelimessa. Maksun saajaksi huijari saattaa pyytää uhria merkitsemään täysin vieraan nimen, mutta osa uhreista on silti saattanut noudattaa kehotusta.
Ylen uutisen mukaan huijatut rahat päätyvät yleensä Suomen ulkopuolelle eri Euroopan maihin. Joskus ne saatetaan myös muuttaa kryptovaluutoiksi. Huijattavien summien määrät vaihtelevat, mutta jotkut uhrit ovat menettäneet huijareille jopa kymmenien tuhansien eurojen summia.
The Guardian uutisoi kesäkuussa, että WhatsAppissa huijarin voi ilmiantaa palvelun sisällä, jolloin huijauksia ehkäisevä työryhmä näkee tämän viisi viimeisintä huijarille lähettämää viestiä. WhatsApp ei kuitenkaan ole automaattisesti velvollinen estämään huijaria, eikä sen emoyhtiö Meta korvaa huijauksessa mahdollisesti menetettyjä varoja.
Tiettävästi ainakin Britanniassa huijaustyyppi on jo niin yleinen, että pankit ovat alkaneet näyttää siitä varoituksia, kun käyttäjä kirjautuu sisään verkkopankkiin. Suomessa tällaista huomautusta ei toistaiseksi ole ainakaan Danske Bankin verkkopankissa.
Jos epäilee tulleensa huijatuksi, ei asiaa auta jäädä häpeämään, vaan siitä kannattaa ilmoittaa viipymättä poliisille. Huijauksista kannattaa keskustella myös läheistensä kanssa, vaikka uhriksi ei olisi joutunutkaan. Näin tietoisuus ilmiöstä lisääntyy, mikä saattaa ehkäistä huijareiden ansaan lankeamista.