Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti, kerrotaan Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimus PTT:ltä tilaamassa selvityksessä.
Kiinteistöliitto kertoo verkkosivullaan, että ”kiinteistöveron korotusaikeet tyrmistyttävät” ja että siihen kaavaillut muutokset lisäävät asumisen kustannuspainetta lähivuosina.
”Asuntomarkkinoilla ja asumisessa on kärvistelty viime vuosina voimakkaassa ylläpitokustannusten ja rakennuskustannusten nousussa. Tämänkin takia hallitusohjelman kiinteistöveroratkaisut eivät kiitoksia saa”, kertoo pääekonomisti Jukka Kero Kiinteistöliiton verkkosivulla tiistaina.
”Kiinteistöverouudistusten virallinen mantra on ollut se, että kiinteistöveron arvostushankkeen tarkoituksena ei ole kasvattaa eikä vähentää kiinteistöveron tasoa. Mutta hallitusohjelman yhdistelmä arvostusmuutos lisättynä maapohjan alarajojen rajuun korotukseen kertoo verovelvollisille sen, että hallitus näyttääkin tähtäävän suureen kiinteistöverotuoton kasvuun”, Kero arvioi.
Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitusohjelman kirjaus nostaisi nostaisi maapohjan kiinteistöveroprosentin alarajan 0,93 prosentista 1,30 prosenttiin.
”Tämä koskee leijonanosaa kaikista kunnistamme. Vain 48 kunnassa runsaasta 300:stä on vuonna 2023 yleinen kiinteistöveroprosentti 1,30 prosenttia tai enemmän. Toisin sanoen kaikkien muiden olisi korotettava veroprosenttiaan muutoksen tullessa voimaan. Tämä koskisi siten suurta osaa Suomen kiinteistöverovelvollisista ja väestöstä”, Kero kertoi kesäkuun lopussa Kiinteistöliiton verkkosivuilla.
Verottaja kertoi viime vuonna, että kiinteistöveroa maksaa vajaat 2,2 miljoonaa kiinteistönomistajaa. Kiinteistöveroa maksavista on henkilöitä noin kaksi miljoonaa.
Kero arvioi, että kiinteistöveron muutos voisi lisätä kuluja helsinkiläisessä 90-neliön perheasunnossa yli 20 eurolla kuussa.
Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimus PTT:ltä tilaaman selvityksen mukaan myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita.
Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu.
Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan lapsiperheen asumismenot kasvavat 16 prosenttia vuonna 2023. Toisaalta velattomassa öljylämmitteisessä omakotitalossa asumismenot laskevat viisi prosenttia.