Ukrainan uusin länsiohjus on tuplaräjähteellä varustettu bunkkerinmurtaja, jolla on yli

Ukrainan uusin länsiohjus on tuplaräjähteellä varustettu bunkkerinmurtaja, jolla on yli

Britannian viimeviikkoinen päätös antaa Ukrainan asevoimille Storm Shadow -risteilyohjuksia on merkittävä ratkaisu ainakin kahdella tavalla, arvioi brittiläisen Rusi-ajatushautomon (Royal United Services Institute) tutkija Sidharth Kaushal.

Storm Shadow pidentää Ukrainan iskukykyä, sillä ohjuksen kantamaksi ilmoitetaan ”yli 250” kilometriä. Todellinen luku voi olla parhaimmillaan jopa luokkaa 400 km, jos kohta ei kuitenkaan Ukrainaan toimitetun variantin tapauksessa.

Niinpä Ukraina voi ottaa uudelleen kohteeksi ne venäläiset ammustarvikkeiden varastot, jotka hyökkääjä joutui viime vuonna siirtämään taaemmas kantamaltaan noin 70 kilometrin Himars-raketinheitinten pelossa.

LUE MYÖS:

Toinen potentiaalinen Storm Shadow -kohde on Krimin Sevastopolin satama ja sinne tukeutuvat venäläiset sota-alukset. Kaushalin mukaan tämä olisi merkittävää, koska Venäjän laivasto osallistuu Ukrainaan suunnattuihin ohjusiskuihin.

Lavetti. Storm Shadow -ohjus Dassault Rafalen kyydissä. Thierry Wurtz/MBDA

Eurooppalaisen asevalmistaja MBDA:n kehittämä, vuonna 2003 operatiiviseen käyttöön otettu Storm Shadow on ilmasta laukaistava pitkän kantaman risteilyohjus, joka on valmistajan mukaan tarkoitettu ennalta suunniteltuihin hyökkäyksiin korkea-arvoisia kiinteitä tai muuten paikallaan olevia kohteita vastaan.

Aiemmin se on integroitu ainakin Eurofighter Typhoon-, Panavia Tornado sekä Dassault Rafale ja Mirage 2000 -kalustoon.

Tiedossa ei ole, mikä kone kantaa ohjusta Ukrainassa, mutta joidenkin arvioiden mukaan maan Mikojan MiG-29- ja Suhoi Su-25 -kalustolle 1 300 kg painava ja 5,1-metrinen ohjus olisi liian raskas. Silloin vaihtoehdoiksi jäisivät Su-27-hävittäjä ja Su-24-rynnäkkö/pommikone.

Storm Shadow ei tarvitse maalidataa lavetiltaan, vaan hyökkäykseen tarvittavat parametrit ohjelmoidaan ohjukseen ennen lentoa, minkä pitäisi helpottaa sen integrointia teknologialtaan vanhempaan itäkalustoon.

Lavetti? Ukrainan ilmavoimien Su-24 aseistuksineen Clear Sky 2018 -sotaharjoituksessa. SERGEY DOLZHENKO

Laukaisun jälkeen Storm Shadow levittää siipensä ja lentää matalalla lentokorkeudella havaitsemistodennäköisyyden minimoimiseksi. Reittivaiheessa se navigoi gps- ja inertianavigointijärjestelmien sekä maastotietokannan avulla. Suora suihkumoottori antaa ohjukselle 0,8 Machin matkanopeuden.

Maaliinhakeutumisvaiheessa ohjus nousee korkeammalle ja lähtee syöksyyn. Sen infrapunahakupää tunnistaa kohteen vertaamalla sitä ohjuksen muistiin varastoituun kuvaan.

LUE MYÖS:

Ohjuksen 400 kg:n taistelukärki koostuu kahdesta räjähteestä, joista ensimmäinen raivaa tien betonin, maakerroksen tai muun suojauksen läpi ja toinen tekee sitten varsinaisen tuhon.

Uutista Twitterissä kommentoinut Oslon yliopiston ohjusteknologian tutkija Fabian Hoffmann muistuttaa, että Ukrainan tilanteessa ei ole sanottua, että Storm Shadow voisi luottaa toimivaan gps:ään. Lisäksi Venäjän ilmatorjunta voi hyvinkin kyetä osumaan siihen.

”Oletan, että Storm Shadowissa on paremmat aktiiviset ja passiiviset omasuojajärjestelmät kuin vastaavissa venäläisaseissa. Ei se kuitenkaan voittamaton ole. Järjestelmä on yli kaksi vuosikymmentä vanha, ja raskaasti puolustettuihin kohteisiin, kuten Kertšinsalmen siltaan, hyökkääminen on edelleen haasteellista.”

Hoffmannin mukaan Storm Shadowin käyttö tarkoittaa kuitenkin sitä, että Himarsin kantaman ulkopuolella sijaitsevat venäläiset komentobunkkerit, logistiset solmukohdat, asevarikot ja muut korkea-arvoiset kohteet ovat nyt haavoittuvia, mikä tekee Venäjän sotasuunnittelusta ja -logistiikasta monimutkaisempaa.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *