Yhdysvallat on ilmoittanut, että se toimittaa Ukrainalle köyhdytetystä uraanista valmistettuja ammuksia. Niitä käytetään M1 Abrams -tankeissa, joita Ukraina on saamassa myöhemmin tässä kuussa.
Köyhdytetty uraani on ylijäävä sivutuote, kun luonnonuraania rikastetaan polttoaineeksi tai ydinaseisiin.
Köyhdytetty uraani sisältää pääosin uraani-238-isotooppia ja se ei voi räjähtää. Se on kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan merkittävästi vähemmän radioaktiivista kuin luonnonuraani.
Se on kuitenkin erittäin tiheää ja siitä valmistetut ammukset läpäisevät perinteisten tankkien panssarisuojauksen.
Kiovassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken tapasivat tällä viikolla. epa
Putin syyttää ammuksia ydinaseiksi
Ammusten toimittamisesta ilmoitettiin, kun USA:n ulkoministeri Anthony Blinken vieraili Kiovassa tällä viikolla. 120 millimetrin ammukset ovat osa uusinta 175 miljoonan dollarin sotatarvikepakettia, kirjoittaa muun muassa BBC.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kerkesi jo älähtää Ukrainan uraaniammuksista. Hänen mukaansa ne lisäävät konfliktiin ”ydinelementin”.
LUE MYÖS:
Läntisen tulkinnan mukaan Putin levittää tarkoituksella väärää informaatiota.
Venäjän Washingtonin lähetystö tulkitsi uraaniammusten lähettämisen niin, että ”Yhdysvallat pettää itseään kieltäytymällä hyväksymästä Ukrainan armeijan niin kutsutun vastahyökkäyksen epäonnistumista”.
Läpäisevä. Tällainen on köyhdytetystä uraanista valmistettu 120 mm ”tankintuhoaja”. us army
Ei säteile, mutta on myrkyllistä
Mitenkään täysin harmitonta ei köyhdytetty uraani ole. Tosin sen maltillista säteilyä haitallisempana pidetään aineen kemiallista myrkyllisyyttä, raportoi Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelma UNEP.
Köyhdytetyllä uraanilla on raskasmetalleille, kuten lyijylle, ominaiset kemialliset terveysriskit. Se voi kerääntyä elimistöön esimerkiksi veden mukana, muun muassa munuaisiin tai maksaan. Seurauksena voi olla raskasmetallimyrkytys.
Köyhdytetystä uraanista valmistetut ammukset kehitettiin Yhdysvalloissa kylmän sodan aikana tuhoamaan Neuvostoliiton tankkeja, muun muassa T-72-panssarivaunuja, joita Venäjällä on nytkin käytössään Ukrainan rintamalla.
Laivatykeissä. Tässä ladataan köyhdytetystä uraanista tehtyjä 20 mm ammuksia ohjusten torjuntaan tarkoitettuun tykkiin taistelulaiva USS Missourin kannella. PHAN Brad Dillon