Vakoilulentokone Blackbirdiä kohti ammuttiin yli 4000 ohjusta, yksikään ei osunut

Vakoilulentokone Blackbirdiä kohti ammuttiin yli 4000 ohjusta, yksikään ei osunut

Vakoilulentokone SR-71 oli melkoinen laite. Sitä kohti ammuttiin 4 000 ohjusta. Yksikään ei koskaan osunut.

Syykin oli selvä. Koneen kaksi Pratt & Whitneyn valmistamaa J58 -moottoria kiidättivät Blackbirdiä niin nopeasti ja niin korkealla, että ilmatorjuntaohjukset eivät siihen yltäneet.

J58 oli suora suihkumoottori, jossa virtaus kulkee moottorin jokaisen vaiheen läpi (korkea- ja matalapainevaiheet). Vertauksen vuoksi ohivirtausmoottorissa osa virtauksesta ohittaa joitain vaiheita.

Suoran suihkumoottorin hyötysuhde on parhaimmillaan, kun ilmavirtaus on lähellä koneen nopeutta ja tämä saavutetaan vasta lähellä Mach 2:ta.

Ennätyslento. SR-71 lensi vuonna 1974 New Yorkista Lontooseen yhdessä tunnissa ja 55 minuutissa. zumawire

Jatkuva jälkipoltto mahdollinen

Tätä suuremmissa nopeuksissa SR-71 käytti jälkipoltinta. Se tarkoittaa sitä, että polttoainetta suihkutettiin suoraan suihkuputkeen, josta palamiskaasut poistuvat suurella nopeudella.

Työntövoima lisääntyy merkittävästi, mutta niin lisääntyy myös polttoaineen kulutus. J58-moottorissa oli kuitenkin ominaisuuksia, joiden ansiosta sitä voitiin käyttää pitkiä aikoja jälkipolttimella.

J58 oli myös ensimmäinen moottori, joka sai USA:n ilmavoimien hyväksynnän käytettäväksi yli Mach 3 nopeuksilla, kerrotaan ilmavoimien museon sivulla.

Käynnistämiseen käytettiin kahta Buick Wildcatin V-8 autonmoottoria. Nämä 400 hevosvoiman pelit kytkettiin yhteen ja voima siirrettiin niistä hihnalla SR-71:n moottoriin.

Tehopakkaus. J58 suunniteltiin käytettäväksi yli kolminkertaisella äänennopeudella, yli 25 kilometrin korkeudessa. Mark Avino

Uusia metallurgisia keksintöjä

Moottoria alettiin suunnitella vuonna 1958, mutta tuotanto pääsi käyntiin vasta vuonna 1964. Moottoria käytettiin ensin Lockheed A-12 ja YF-12 -koneissa. Niiden pohjalta kehitettiin legendaarinen SR-71 Blackbird.

Moottorin rakentaminen oli moottorivalmistaja Pratt & Whitneylle metallurginen haaste. Osat joutuivat kestämään ennen kokematonta kuumuutta ja myös mekaaninen lujuus oli koetuksella.

J58:n turbiinin siivissä suunniteltiin käytettäväksi vahvinta tunnettua nikkelipohjaista Mar-M200-metalliseosta. Sekään ei ollut tarpeeksi kestävää sellaisenaan.

Pratt & Whitney kehitti uuden valmistusmenetelmän. Siinä turbiinin siivet valettiin niin, että metallin mikrorakenteessa seoksen eri komponentit olivat saman suuntaisia.

Myös itse lentokoneen rakenteessa jouduttiin olemaan luovia. Alumiini ei olisi kestänyt lämpenemisen vuoksi, eli käyttöön otettiin titaani. Titaania oli huonosti saatavilla niin kutsutusta vapaasta maailmasta ja se hankittiinkin peiteyhtiöitä käyttäen Neuvostoliitosta.

Oman aikansa ylpeys. Titanic upposi neitsytmatkallaan 15. huhtikuuta 1912, Blackbirdiä ei onnistuttu koskaan ampumaan alas. zumawire

Neljän Titanicin teho

J58 oli teholtaan jotain ilmailussa ennen näkemätöntä. Yhden moottorin työntövoima oli noin 145 kN.

Hevosvoimia ja työntövoimaa ei voi tietenkään suoraan verrata, mutta Blackbirdin suihkumoottori olivat noin neljä kertaa tehokkaammat kuin Titanicin höyrymoottorit.

Titanicin huippunopeus oli 42 km/h, Blackbirdin 4 062 km/h (Mach 3,35).

J58 on edelleen ainoa lentokoneenmoottori, joka on suunniteltu käytettäväksi yli Mach 2,5 nopeuksilla jatkuvalla jälkipoltolla.

Näytteillä. Moottoria pääsee ihailemaan muun muassa Smithsonian-museossa Yhdysvalloissa. Mark Avino
Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *