Pelkästään kesäkuukausiksi tai kesätöitä varten hankittu halpa ajopeli kuuluu monen suomalaisen nuoruusmuistoihin.
Vanhat Toyotat, Datsunit ja Kuplavolkkarit vaihtoivat takavuosina omistajaa joko suoraan tuttavapiirissä, tai sitten kaupat tehtiin paikallisten pikkuliikkeiden pihassa parhaimmillaan muutamilla satasilla – markka-aikana tonnilla tai kahdella.
Syyssateiden ja yöpakkasten tullessa kesäauton kohtalona oli löytää uusi koti, jäädä talven alle tai päätyä elintenluovuttajaksi autohajottamoon.
Kymmenen viime vuoden aikana kesäautokulttuuri on kuitenkin selvästi hiipunut. Koronakevät ja -kesä vuonna 2020 toivat vielä mukanaan mukavan myyntipiikin, kun bussit ja junat vaihdettiin tautitartunnan pelossa halpisautoihin. Sen jälkeen kehäteiden autokentillä ja autohallien takapihoilla on ollut hiljaisempaa.
Hyvistä ja halvoista on pulaa
Rinta-Joupin autoliikkeen Itä- ja Keski-Suomen aluemyyntipäällikön Heikki Laineen mukaan takavuosien kaltaiset kesäautot alkavat olla katoavaa kansanperinnettä.
Halvimman hintaluokan ajopelit käyvät edelleen kaupaksi, mutta myynti jakaantuu selvästi aiempaa tasaisemmin pitkin vuotta.
”Myös halvat autot hankitaan nykyisin käyttöä varten, ja siksi niiden pitää kestää myös talven yli. Niin sanotut kesäautot ovat nykyisin enemmänkin harrasteautoja”, Laine toteaa.
LUE MYÖS:
Rinta-Joupin autoliikkeessä edullisimmat myynnissä olevat ajopelit ovat tuhannen euron molemmin puolin. Kaikkein halvimmat vaihdokit myydään huutokaupalla, josta ne useimmiten päätyvät pienempien liikkeiden pihoille. Valtaosa halpisautoista myydään kuluttajien kesken.
”Hyvien ja edullisten autojen kysyntä on kasvussa. Monet 1990-luvun lopun ja vuosituhannen vaihteen arkiset käyttöautot ovat kadonneet jo lähes täysin katukuvasta”, Laine toteaa.
Corolla on kestosuosikki
Tästä löytyy myös yksi selkeä syy kesäautokulttuurin kuihtumiseen. Vuosituhannen vaihteen jälkeen autoihin on tullut niin paljon lisää elektroniikkaa, ettei korjaaminen useinkaan onnistu kotikonstein. Autokorjaamossa lasku voi olla puolestaan reilusti isompi kuin koko ajopelin arvo.
”Edullisissakin autoissa on omat ylläpitokulunsa”, kokenut autokauppias tiivistää.
Mitkä sitten ovat Rinta-Joupin rivistöissä niitä halpis- tai kesäautoja, jotka menevät kitkattomimmin kaupaksi?
LUE MYÖS:
”Kyllä ykkösenä on vuosikymmenestä toiseen kohtuukuntoinen Toyota Corolla. Sen jälkeen tulevat Nissanit ja Fordit. Ostopäätökseen vaikuttaa toki myös auton yleiskunto.”
Vuokra-auto samassa vaakakupissa
Vantaalla Kehä III:n kupeessa Auto-Avia -liikettä pyörittävä Denis Anttonen on markkinamuutoksesta pitkälti kollegansa linjoilla.
Kevätaurinko piristää hieman halpojen autojen kauppaa, mutta varsinaiset kesäautot alkavat kuulemma olla historiaa. Halpisautojen markkinaa syövät myös vuokra-autot.
Seuraavaksi suosituin. Corollan jälkeen kesäautoksi kelpaavat etenkin Nissanit. Denis Anttonen ja Nissan Note vuosimallia 2006. Joel Maisalmi
”Korona-aikana saatettiin ostaa halpa ajokki esimerkiksi kesäloma- tai mökkireissuja varten. Nyt samalla rahalla otetaan mieluummin alle uusi, mukava ja varmatoiminen vuokra-auto, jolla ei ole riskiä jäädä tien poskeen”, Anttonen toteaa.
Kulutustottumusten muutosten ja autojen teknistymisen myötä paluuta vanhaan ei hänenkään mielestä ole. Anttosella on selkeä tuntuma myös siitä, mikä merkki on halpis- ja kesäautojen kiistaton kingi.
”Vanha Toyota Corolla menee aina kaupaksi, jos vain pellit ovat kunnossa. On todella sääli, että niitä rahdattiin takavuosina sellaisia määriä Afrikkaan.”
Iso autokanta takaa suosion
Corollan kestosuosio kesä- ja halpisautona halki vuosikymmenten ei ole yllätys Toyota Auto Finlandin tiedotuspäällikölle Pekka Karviselle.
Hänellä on asiaan myös selkeä selitys.
”Corollat ovat olleet tasalaatuisia tuotteita, tekniikka on kestävää ja suosio on kestänyt Suomessa sukupolvesta toiseen. Kun autokanta on näin iso, myös tarjontaa on riittämiin. Tässä suhteessa Corollan tilanne ei ole juurikaan muuttunut sitten 1980-luvun”, Karvinen toteaa.
Mikä sitten oli miehen oma ensimmäinen kesäkärry?
”Se oli vanha Hi-Ace. Niille tuntuisi olevan menekkiä nykyisinkin.”