Venäjän laivaston lippulaiva ja maan ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov on ollut vuodesta 2017 kunnostettavana ja modernisoitavana Murmanskin korjaustelakalla.
Työn on määrä valmistua ensi vuoden alussa ja virallisen ilmoituksen mukaan alus tulee palvelemaan vielä seuraavat 25 vuotta.
Yksi ongelma Venäjän ylpeyden käyttöönotossa tulee olemaan. Admiral Kuznetsovilla ei ole lainkaan miehistöä.
On ymmärrettävää, että entinen miehistö on siirretty muihin tehtäviin tai kotiutettu siviiliin. Alus on ollut nyt telakalla jo kuusi vuotta.
Monimutkaisen aluksen miehistön kunnollinen koulutus kestää kuitenkin vuosia. Tiedossa ei ole, miksi sotalaivan käytön kannalta näinkin olennainen asia kuin miehistön rekrytoiminen ja koulutus on päässyt unohtumaan.
Laivastopäivä. Presidentti Vladimir Putin vieraili Admiral Kuznetsovilla Murmanskissa heinäkuussa 2014. epa
Jenkeillä on helpompaa
Asiaan on lopultakin herätty. Valtion virallinen lehti Izvestia kirjoitti 10. huhtikuuta, että Venäjän puolustusministeriö on aloittanut miehistön etsimisen.
”Taisteluristeilijöiden Admiral Nahimovin ja Pietari Suuren lisäksi meillä ei ole muita näin suuria laivoja, joihin tarvitaan noin 1 500 hengen miehistö. Tällaisen aluksen miehistön muodostaminen on erittäin monimutkainen prosessi”, kertoo sotahistorioitsija Dmitri Boltenkov Izvestialle.
”Yhdysvalloilla on paljon lentotukialuksia ja he voivat siirtää asiantuntijoita laivalta toiselle, mutta meillä Admiral Kuznetsov on ainoa laatuaan”, pohtii Boltenkov.
Ria Novosti-julkaisun mukaan lentotukialuksen miehistöön kuuluu noin 400 upseeria, 1 120 muuta merimiestä ja reilut 600 lentokoneisiin liittyvää henkilöä.
Popular Mechanics-lehden mukaan ilmeisesti yhtään ei ole vielä olemassa.
Savua ilman tulta. Aluksella on ollut normaalisti 12 Suhoi Su-33 -hävittäjää ja viisi Suhoi Su-25 -rynnäkkökonetta sekä helikoptereita. Kuva on vuodelta 2008. zumawire
Laiva tunnetaan vääristä syistä
Admiral Kuznetsov voi olla Venäjän laivaston ylpeys, mutta se on tunnettu aivan vääristä syistä.
Aluksella on syttynyt tuhoisia tulipaloja, telakalla sen päälle kaatui nosturi aiheuttaen suurta tuhoa. Moottorit eivät toimi. Syyriaan se lähti sotimaan vuonna 2016 hinaajien saattamana.
Ennen kaikkea Admiral Kuznetsov on tunnettu paksusta savusta, jota se tupruttaa piipuistaan taivaalle.
Syynä savulle on se, että lentotukialus käyttää polttoaineenaan niin kutsuttua masuuttia, joka on Venäjällä tuotettua erittäin huonolaatuista raskasta polttoöljyä.
Saattaja. Britannian laivaston HMS Dragon seurasi Admiral Kuznetsovin liikkeitä Englannin kanaalissa. ROYAL NAVY
Luokiteltiin ovelasti väärin
Admiral Kuznetsov rakennettiin Ukrainassa Mykolajivin telakalla Mustallamerellä. Alus laskettiin vesille 1985, mutta palveluskäyttöön se saatiin vasta 1995, Neuvostoliiton jo hajottua.
Alus on venäläisen luokittelun mukaan ”raskas lentokoneristeilijä”, ei lentotukialus. Tälle on taktinen syy.
Niin kutsutun Montreux’n sopimuksen mukaan Bosporin salmen läpi ei saa kulkea lentotukialuksia. Muidenkin sota-alusten on pyydettävä lupa Turkilta.
Ukrainassa rakennettu alus olisi ollut jumissa Mustallamerellä.
Turkki kuitenkin antoi Kuznetsoville luvan lähteä Mustaltamereltä väljemmille vesille, koska sitä ei oltu luokiteltu lentotukialukseksi.