Venäjän viidennen sukupolven hävittäjä iskee Ukrainan sodassa – riskejä ei

Venäjän viidennen sukupolven hävittäjä iskee Ukrainan sodassa – riskejä ei

Venäjän ilmavoimat on liki varmasti käyttänyt viidennen sukupolven Suhoi Su-57 (Nato-koodinimi ”Felon”) -häivehävittäjäänsä Ukrainan sodassa, arvioi Britannian puolustusministeriö tuoreessa Twitter-tiedustelupäivityksessään.

Brittien mukaan Su-57:t operoivat todennäköisesti kuitenkin vain Venäjän ilmatilasta, josta ne kykenevät ampumaan pitkän kantaman ilmasta maahan ja ilmasta ilmaan -ohjuksia Ukrainaan.

Todennäköistä on, että Venäjä haluaa välttää mahdollisten kalustotappioiden aiheuttamaa mainehaittaa, heikentyviä vientinäkymiä sekä salaisen teknologian paljastumista. Operointitapa kertoo Venäjän jatkuvasta halusta välttää riskejä Ukrainan sodan ilmaoperaatioissaan.

Britannia uskoo, että Su-57:t operoivat Volgogradin itäpuolella sijaitsevasta Akhtubinskin lentotukikohdasta, jonka asematasolla on satelliittikuvien mukaan viisi koneyksilöä.

Uuden sukupolven hävittäjä

Su-57 on Venäjän ensimmäinen viidennen sukupolven hävittäjä. Tekniikka&Talouden talvella 2022 juuri ennen Venäjän suurhyökkäystä haastattelema brittiläisen RUSI:n (Royal United Services Institute) analyytikko Justin Bronk kertoi, että koneen kehityksessä on teknisiä haasteita.

”Venäläisillä on suuria ongelmia siinä, kuinka paljon tutkapinta-alaa voidaan pienentää. Yksi asia on pintamateriaalit, joita he kyllä pystyvät työstämään. Sitten on infrapunasensorin sijainti, patopaineilmanotot, tarpeettomat ja liikehdintää rajoittavat etureunasolakot ja huonosti suojatut [moottorin] puhallinkiekot.”

Bronkin mukaan Su-57:ssä yritetään toteuttaa aiempaa edistyneempää sensorifuusiota.

”On vaikeaa arvioida asiaa ulkopuolelta, mutta ainakin vaikuttaisi siltä, että tulokset ovat huonompia kuin Su-35:n tapauksessa. Tutka-anturien ja infrapuna-anturin datan integroiminen samalle näytölle on erittäin hankalaa, minkä amerikkalaiset ovat huomanneet F-35:n tapauksessa.”

Bronk muistuttaa, että yhdysvaltalaisilla on asiassa pitkä kokemus, massiivisesti parempi mikroelektroniikka ja ohjelmointi sekä kymmenen kertaa suuremmat resurssit.

”Venäläisillä on koneen kanssa monta muutakin ongelmaa ja rajoitettu budjetti.”

Konetta ei ole myyty vientiin, joka on aiemmin tuottanut rahaa erityisesti Su-30-perheen modernisointiin.

”Piiloutuminen galliumnitriditeknologialla toteutetulta suurelta AESA-tutkalta, joka on linkattu neljään-viiteen muuhun sensoriin, on todella vaikeaa. Su-57 on toki massiivisesti vaikeammin havaittava kuin Flankerit (Nato-koodinimi Suhoi Su-27:lle, -30:lle, -33:lle ja -35:lle) ja siinä on AESA-tutka, joka tosin ei vielä toimi, mutta kone ei ole siihen käytetyn rahan arvoinen.”

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *