Vuosia junnannut tekijänoikeuslaki viimein maaliin – digipalvelut joutuvat itse vastuuseen

Vuosia junnannut tekijänoikeuslaki viimein maaliin – digipalvelut joutuvat itse vastuuseen

Eduskunta on 27. helmikuuta päättänyt tekijänoikeuslain muuttamisesta. Lailla saatetaan voimaan EU-direktiivi tekijänoikeudesta digitaalisilla sisältömarkkinoilla.

Käytännössä kyse on siitä, että internetin alustapalvelut ovat nyt yksiselitteisesti vastuussa niissä julkaistun musiikin tekijänoikeuksista. Tämä koskee esimerkiksi käyttäjien YouTubeen lataamaa musiikkia tai TikTok-videoiden taustamusiikkina käytettyjä kappaleita, joita varten palvelut joutuvat nyt hakemaan luvan oikeuksienhaltijalta.

Musiikkialan tekijänoikeuksien etujärjestöt Teosto ja Gramex ovat tiedottaneet olevansa tyytyväisiä lakimuutokseen. Teoston laki- ja kansainvälisten asioiden hoitaja Antti Härmänmaa kertoo Ylelle, että kuluttajan näkökulmasta ”mikään ei juurikaan muutu”.

”Jos on aiemmin ladannut suojattua musiikkia Youtubeen, niin viime kädessä on ollut epäselvää, kuka vastaa tekijänoikeudellisista asioista. Jatkossa tilanne on selkeä: kun palveluntarjoaja hankkii luvan sisältöjen jakeluun, se kattaa myöskin käyttäjän toimet”, Härmänmaa kertoo Ylelle.

Lisäksi Härmänmaa kertoo Ylelle, että käyttäjien oikeussuoja palveluihin nähden paranee. Jos kuluttajan palveluun lataamaa sisältöä poistetaan tekijänoikeussyistä, on kuluttajalla lakiin perustuva oikeus saattaa asia palvelun uudelleen arvioitavaksi.

LUE MYÖS:

Ylen haastattelema Turun yliopiston kauppaoikeuden professori Tuomas Mylly sen sijaan toteaa, että hyväksytyssä laissa on paljon ongelmia. Lakia ei esimerkiksi ole tarkoitettu rajoittamaan meemien, parodioiden ja remix-versioiden julkaisemista, mutta käytännössä on epäselvää, miten tämä rajanveto voitaisiin tehdä automaattisesti.

”Nythän sääntely tapahtuu sosiaalisen median ja verkkopalveluiden filtteröintialgoritmeilla”, Mylly kertoo Ylelle. ”Palveluntarjoajat saattavat yliblokata käyttäjien tarjoamaa materiaalia, koska tällä hetkellä tai lähitulevaisuudessakaan ei ole teknologioita, jotka pystyivät erottamaan laillisen sisällön laittomasta.”

Myllyn mukaan on täysin mahdollista, että jatkossa alustoilta poistetaan tai niille ei päästetä lainkaan videoita, jos niihin sisältyy vahingossakaan tekijänoikeuden suojaamaa musiikkia, joka kuuluu esimerkiksi ohiajavasta autosta.

”Kyse on naiivista ja hurskaasta teknologiauskosta, jossa luotetaan siihen, että tekoälyalgoritmi pystyisi tulevaisuudessa toimimaan tekijänoikeustuomarina. Tässä kohdassa lainsäädäntö on epäonnistunut,” Mylly kertoo Ylelle.

Myllyn mukaan tekijänoikeusjärjestöt ovat onnistuneet lobbaamisessaan ”erittäin hyvin”. Syksyllä 2021 alustava hallituksen esitysluonnos oli hänen mukaansa huomattavasti nykyistä lakia yksityiskohtaisempi, ja siinä oli enemmän erilaisia oikeusturvatakuita. Tekijänoikeusjärjestöt kuitenkin suhtautuivat luonnokseen hyvin kriittisesti.

Lain käsittely on Suomessa venynyt pitkään ja siinä on ollut paljon epäselvyyksiä. Euroopan unioni hyväksyi tekijänoikeusdirektiivin muutokset vuonna 2019 ja velvoitti, että jäsenmaiden on tehtävä sen vaatimat muutokset lainsäädäntöönsä kahden vuoden sisällä. Suomea uhkasi jo sakko, kun asia ei edennyt.

Helmikuussa 2022 uutisoitiin, että Electronic Frontier Finland oli tehnyt oikeuskanslerille kantelun siitä, että lain valmistelussa käytetty asiantuntija oli jäävi henkilö. Kyseinen asiantuntija on aikaisemmin toiminut vuosikymmeniä tekijänoikeusjärjestö Esittävän Säveltaiteen Edistämiskeskuksen johtokunnassa. Effin mukaan henkilö tunnetaan tavastaan ajaa tekijänoikeuksien haltijoiden etua.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *