Yksityisverkolla voi varautua häiriötilanteisiin ja lisätä kyberturvaa – toimii 5g-verkon

Yksityisverkolla voi varautua häiriötilanteisiin ja lisätä kyberturvaa – toimii 5g-verkon

Privaattiverkko on mobiili yksityisverkko, eli esimerkiksi yrityksen tai yhteisön omassa käytössä olevaa suljettu mobiiliverkko. Sen avulla voi lisätä esimerkiksi yrityksen tai teollisuuden kyberturvallisuutta, sillä tietoturva on suljetussa verkossa helpompi varmistaa.

Yksityisverkolla voi myös turvata verkkoon pääsyn perinteisen verkon kaatuessa.

Nyt privaattiverkon käyttömahdollisuudet ovat laajentuneet.

Teleyhtiö DNA on ottanut käyttöön alueellisia asiakasliikenteen yhdyspisteitä kahdeksalla eri paikkakunnalla ympäri maata. Niitä voi hyödyntää virtuaalisissa privaattiverkoissa, yhtiö tiedottaa.

Verkot toimivat ohjelmisto-ohjatusti 5g-verkon päällä. Privaattiverkoissa voi käyttää tarvittaessa täysin asiakaskohtaista yhdyspistettä. Tällöin sama ohjelmistopohjainen verkkoratkaisu on helposti skaalattavissa pienemmälle alueelle.

Yksityisverkkoja on nyt mahdollista toteuttaa myös yleisen mobiiliverkon päälle ohjelmistolla, kertoo DNA. Tällöin puhutaan virtuaalisesta privaattiverkosta. Sen avulla vakaat yhteydet saadaan vietyä laajoille alueille sekä sellaisiin paikkoihin, joihin esimerkiksi kuitua olisi kallista, hankalaa tai jopa mahdotonta asentaa.

”Vaikka ohjelmisto-ohjattu privaattiverkkoratkaisumme toimii julkisten verkkojen päällä, se itse asiassa parantaa taajuustehokkuutta. Kun datan reitti on optimaalinen, vapautuu tilaa muulle käytölle. Jos tietyt taajuudet olisivat vain privaattikäytössä, ne olisivat samalla pois muusta käytöstä. Näin emme joudu lohkomaan kiinteitä taajuusalueita privaattiverkkokohtaisesti ja pystymme tarjoamaan nopeat yhteydet kaikille käyttäjille”, DNA:n tekninen johtaja Ville Virtanen kertoo.

DNA:n privaattiverkkoja tukevat datakeskukset valmistuivat vuoden 2022 aikana Helsingissä, Tampereella, Lahdessa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Vaasassa, Turussa ja Oulussa.

Lahden laitetila. Dna rakennutti privaattiverkon yhdyspisteitä laitetiloihin kahdeksassa eri kaupungissa ympäri maan. DNA

Yksityinen verkko on nopeampi kuin julkinen, sillä privaattiverkossa data ei liiku fyysisesti kuin aivan välttämättömän matkan.

Julkisessa mobiiliverkossa data joutuu joskus kulkemaan fyysisesti pitkän matkan verkon solmupisteisiin, joista liitytään erilaisiin datapalveluihin. Keskitettyjä solmukohtia on Suomessa vain muutama. Data voi siksi kulkea tuhansia kilometrejä, vaikka viestin lähettävä ja vastaanottava laite olisivat vierekkäin.

Solmukohdat ovat välttämättömiä, sillä eri operaattoreiden verkot yhdistyvät niissä. Käyttäjä voi huomata suuren etäisyyden solmupisteeseen esimerkiksi sovelluksen hitaana vasteena ja pidempinä latausaikoina.

Yksityisverkossa tilanne on erilainen.

”Tiedonkäsittely nopeutuu ja on myös tietoturvallisempaa. Kaikki tapahtuu siis paikallisesti, eikä datan tarvitse käydä pilvessä – eli mahdollisesti hyvinkin kaukana sijaitsevissa datakeskuksissa”, Virtanen kuvailee.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *