Yrityskauppojen kybertarkastukset yleistyvät – valmistaudu 2–4 viikon rutistukseen

Yrityskauppojen kybertarkastukset yleistyvät – valmistaudu 2–4 viikon rutistukseen

Niin sijoittajat, osakkeenomistajat kuin viranomaiset vaativat yrityksiltä yhä turvallisempia järjestelmiä. Kyberriskien laiminlyönnin seuraukset voivat vaihdella vakavista mainehaitoista rajuihin taloudellisiin tappioihin ja jopa oikeudellisiin seurauksiin asti.

Tietoturvallisuuden merkitys on noussut yhä tärkeämmälle sijalle myös sijoittamisen, fuusioiden ja yrityskauppojen yhteydessä.

Yritysjärjestelyissä yrityksen tausta on taattu selvittää due diligence -tarkastuksessa, jossa ostaja saa nähtäväkseen mahdollisia ostopäätökseen vaikuttavia taustatietoja yrityksen toiminnasta. Dd-lyhenteellä tunnetun prosessin tarkoitus on varmistaa, että myyjän esittämät tiedot yrityksestä pitävät kutinsa.

Toisinaan dd-tarkastus rinnastetaan asuntokaupan yhteydessä tehtävään kuntotarkastukseen. Molempien tarkoituksena on antaa osapuolille tietoa kohteen tilasta ennen kaupan solmimista.

LUE MYÖS:

Perinteisesti teknologiaan kytkeytyvät dd-tarkastukset ovat keskittyneet ennen muuta yrityksen tietojärjestelmien arvoon ja esimerkiksi niiden mahdolliseen tekniseen velkaan.

Viime vuosina yhä tärkeämpään rooliin nousseessa kyberturvallisuuden due diligence -prosessissa tarkastellaan kuitenkin yrityksen tietoturva- ja tietosuoja-asioiden hallintaa sekä niiden toteutumista käytännössä.

10 merkkiä kyberturvan puutteesta

  • Vanhentuneet ohjelmistot, puuttuvat päivitykset, tekninen velka.
  • Heikot tai huonosti dokumentoidut tietoturvakäytännöt.
  • Puutteellinen asiakastietojen ja muiden arkaluonteisten tietojen suojaus.
  • Taustakartoituksen viitteet ­aikaisemmista tietoturvaloukkauksista.
  • Riittämättömät todennus­mekanismit ja pääsynvalvonnan käytännöt.
  • Heikot toipumismenetelmät kybertapauksesta palautumiseen.
  • Tietojärjestelmien säännöllisten turvallisuusarviointien puute.
  • Puutteet tietosuojaan liittyvien standardien, asetusten tai lakien noudattamisessa.
  • Henkilökunnan puutteellinen koulutus ja tietoisuus kyberturvallisuudesta.
  • Poikkeuksellisen pieni tietoturvabudjetti.

Artikkelin kokopitkässä versiossa tietoturva- ja it-konsultointipalveluista Suomen KPMG:llä vastaava Mika Laaksonen, KPMG:n innovaatio- ja teknologiajohtaja Antti Lojamo, yrittäjä ja pääomasijoittaja Artturi Tarjanne sekä Instan varatoimitusjohtaja Jari Mielonen kertovat kyberturvallisuuden due diligence -tarkastusten prosesseista, tarkoitusperistä, työmäärästä, riskeistä sekä muista yksityiskohdista.

Tämä on lyhennelmä pidemmästä artikkelista, joka on tarkoitettu vain tilaajille. Voit lukea kokopitkän artikkelin täältä.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *