Lukijoilta | Elinkeinoelämän agendaa vai tietämättömyyttä?

Lukijoilta | Elinkeinoelämän agendaa vai tietämättömyyttä?

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin haastattelu (TS 25.9.) herättää kysymyksen, onko kansanedustajan tuntemus käytännön työelämästä todella noin ohutta, vai puhuuko hän tarkoituksella muunneltua totuutta yrittäessään puolustaa hallituksen työelämän heikennyksiä? Kummasta tahansa onkin kyse, vakavaksi sen tekee Sirénin asema työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajana.

Aluksi kaksi faktaa: Paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömään yrityskenttään tulee muutamien vuosien kuluessa murentamaan useiden merkittävien työehtosopimuksien yleissitovuuden. Esimerkiksi rakennusteollisuudessa se avaa ulkomaisille yrityksille mahdollisuuden urakoida töitä Suomessa kotimaansa työehtosopimuksilla ja romahduttaa suomalaisten rakennustyöntekijöiden ansiotaso.

Jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos päättyy

Kärsijöinä ovat siis myös Sirénin mainitsemat pienet ja keskisuuret kotimaiset rakennusyritykset.

Toiseksi: Työntekijöiden oikeuksia valvovien viranomaisten resurssit ovat jo tätä nykyä auttamatta liian pienet eikä hallitus ole niitä lisäämässä, päinvastoin. Työmaita tarkastavien ihmisten lisäksi puuttuvat tehokkaat työkalut.

Kun palkkavarkautta – sitä kun työnantaja varastaa työntekijälle kuuluvaa palkkaa itselleen – ei Suomessa ole kriminalisoitu, rikos todellakin kannattaa. Ainoa ”rangaistus” on käsky maksaa puuttuvat palkat työntekijöille, yleensä kuukausia tai jopa vuosia myöhässä.

Tehokas valvonta esimerkiksi rakennusalalla edellyttäisi ajantasaista valvontaa, ei harvakseltaan tapahtuvia tarkastuksia. Tällaista työkalua Rakennusliitto tarjosi hallitusneuvottelujen aikana myös kokoomukselle. Ei kelvannut.

Toinen tapa varmistaa, että rakennustyöntekijöiden työehdot ja kotimaisten rakennusyritysten asema eivät heikkenisi, olisi varmistaa työehtosopimusten yleissitovuus – edes esimerkiksi 10 vuoden määräajaksi. Väittäähän niin työministeri Satonen (kok) kuin nyt Sirén (kok), että uudistus pohjaa työehtosopimusten muodostamaan perälautaan.

Tätäkin ammattiyhdistysliike tarjosi Satoselle, mutta ei kelvannut tämäkään.

Hallitus on näillä hankkeillaan parantamassa tuottavuutta palkansaajien kustannuksella. Todellisuudessa rakentamisessa tuottavuus syntyy kolmella hyvin tiedossa olevalla konstilla: Osaavalla henkilöstöllä, jolla on käytössään nykyaikaiset työkalut työmaalla, jossa noudatetaan moderneja työmenetelmiä. Työkalut pysyvät kunnossa huoltamalla.

Yrittäjän tärkein työkalu ovat osaavat työntekijät – heidän ”huoltamisensa” on kuitenkin jäänyt keskustelussa täysin taka-alalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos päättyy

Propagandan puhuminen on helppoa, mutta työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajalta sopii odottaa edes jonkinlaista työelämäasioiden tuntemusta.

Miksi muuten hallitus ei ole tehnyt mitään helpottaakseen rakennusalan todellista ongelmaa eli kysynnän puutetta? Suomessa on tälläkin hetkellä tuhansia työttömiä rakentajia, mistä saataisiin heille töitä?

Markku Rintala

raudoittaja, Rakennusliiton hallituksen jäsen

Turku

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *