Ylen jutussa 22.4. kerrottiin, että vapun juhlintaa Kauppatorilla halutaan rauhoittaa viheralueiden ympärille pystytettävien aitojen avustuksella, sillä ”laitapuolen kulkijat” ovat tavanneet viettää aikaansa viheralueiden ympärillä olevilla kivetyksillä istuen.
Turku 2030-luvulla-kaupunkistrategia maalailee kuvaa Turusta kaupunkina, joka arvoiltaan rakentuu muun muassa asukaslähtöisyydelle ja yhdenvertaisuudelle, joka kehittää osallisuutta, panostaa yhteisöllisyyteen ja lupaa syrjäytymisen vähenemistä.
Hallituksen tekemät heikennykset sosiaaliturvaan ovat kuitenkin iskeneet kovaa pienimpiä sosiaalitukia saavien ihmisten talouksiin, ja jotkin paikallisestikin tehdyt päätökset ovat edelleen osaltaan olleet heikentämässä ihmisten olosuhteita. Muun muassa asunnottomuusluvut ovat jälleen lähteneet nousuun, ja Turussa asunnottomia onkin suhteellisesti Suomen kaupungeista eniten – tämä väistämättä näkyy myös Turun katukuvassa.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Aiempaa suurempi osa suomalaisista, luonnollisesti myös turkulaisista, yrittää tällä hetkellä tulla toimeen vähällä ja samalla löytää arkeensa mielekästä mutta maksutonta sisältöä. Joillekin se voi olla sosiaalinen kanssakäyminen raikkaassa ulkoilmassa kauniilla Kauppatorilla, jota myös kaupunkilaisten yhteisenä olohuoneena markkinoidaan.
Pohtia voisi toki myös, miten asiallinen, arvostava tai kanssaihmiseen myötätunnolla suhtautuva termi tänä päivänä on ”laitapuolen kulkija”.
Sanna Järvensivu