Mikaelin koulun oppilasmäärää ei saa pienentää

Mikaelin koulun oppilasmäärää ei saa pienentää

Päätin 6. luokan Mikaelin koulussa, jossa on pienryhmiä erityistä tukea tarvitseville oppilaille, esimerkiksi neuroepätyypillisille. Koulussamme on ollut kaksi 10 oppilaan luokkaa jokaisella luokka-asteella tähän asti, mutta kouluvuoden lopuksi sain kuulla ikäviä uutisia: ensi syksynä Turun kaupunki on päättänyt puolittaa uusien ekaluokkalaisten määrän Mikaelin koulussa. Muilla luokka-asteilla on vielä toistaiseksi kaksi luokkaa kuten tähänkin asti, mutta tulevista vuosista ei opettajani mukaan ole vielä tietoa.

Turun kaupungin nettisivuilla sanotaan, että Turku on lapsiystävällinen kunta, jossa lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti kunnan asukkaina ja jokaiselle lapselle turvataan yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua. Kunnan päätöksenteossa hyödynnetään lasten ja nuorten tietämystä omasta arjestaan ja arvioidaan päätösten lapsivaikutuksia. Mikaelin koulun oppilasmäärän puolittaminen ei vastaa tätä. Kukaan ei myöskään ole kuullut meitä koulun oppilaita tämän päätöksen teossa ja siksi halusin kirjoittaa oman mielipiteeni asiasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos päättyy

Viime aikoina on uutisoitu siitä, että Turku aikoo leikata opetuksesta ja suunnittelee muun muassa ryhmäkokojen kasvattamista. Jos tämä toteutuu ja samalla pienluokkiakin vähennetään, on erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden tilanne tosi hankala. Neuroepätyypillisille ja erityisopetusta tarvitseville, kuten minulle, pienet ryhmät ja erityisopettajat ovat tärkeitä. Kaikkien kannalta huonoa tässä on se, että hyvä, reilu ja tehokas koulutus on tärkeä periaate hyvinvointivaltiossa, ja tämä päätös ei mielestäni edistä sitä.

Olen menestynyt koulussa hyvin, sillä pieni ryhmä on auttanut minua keskittymään ja minun opettajillani on ollut myös enemmän aikaa auttaa kaikkia oppilaita. En olisi ikinä pärjännyt yhtä hyvin kaikissa oppiaineissa, jos olisin joutunut opiskelemaan isossa ryhmässä tavallisessa koulussa.

Olen menestynyt koulussa hyvin, sillä pieni ryhmä on auttanut minua keskittymään ja minun opettajillani on ollut myös enemmän aikaa auttaa kaikkia oppilaita.

Yksi Mikaelin koulun hyvä puoli on se, että meillä on selvät säännöt. Selvät säännöt ovat tärkeitä nepsyille, koska silloin on helpompi tietää, miten kuuluu toimia, ja mitä seuraa, jos esimerkiksi tulee myöhässä liian usein tai unohtaa koulukirjat kotiin. Olen kuullut, että joillakin on käsitys, että koulumme säännöt ovat liian tiukkoja tai suhtautuminen oppilaisiin ankaraa. Olen tästä täysin eri mieltä, eikä se pidä lainkaan paikkaansa Mikaelin koulussa nykypäivänä. Koulumme opettajat ovat olleet avuksi myös siinä, että olen oppinut pärjäämään kaverisuhteissa ja hankalissa tilanteissa paremmin. Minusta tunnetaitojen opettelemiseen on saanut paljon tukea Mikaelin koulussa, ja se onkin tärkeää koska esimerkiksi autismin kirjolla joihinkin ajatuksiin voi jäädä jumittamaan, tai voi olla vaikeaa tunnistaa toisten tunnetiloja.

Se, että tarvitsee erityisopetusta ei tarkoita sitä, että olisi tyhmä, vaan sitä, että tarvitsee hiukan enemmän apua ja harjoitusta sekä työrauhaa. Sen ansiosta minä ja muut kaltaiseni voimme aikuisenakin hyödyntää niitä kykyjä ja vahvuuksia joita meillä on, ja joista on hyötyä yhteiskunnalle. Maailmalla on monia neuroepätyypillisiä jotka ovat saavuttaneet paljon isoja asioita. Esimerkiksi Albert Einsteinillä oli todennäköisesti adhd ja autismi. Toivoisin, että Turussa pidettäisiin jatkossakin huolta siitä, että jokaiselle lapselle olisi tarjolla sopiva koulupaikka ja riittävästi tukea.

Jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos päättyy

Minä olen todella kiitollinen, että olen saanut käydä juuri Mikaelin koulua ja toivoisin, että myös jatkossa tämä mahdollisuus olisi mahdollisimman monella tukea tarvitsevalla lapsella.

Otso Vettenranta, 13 vuotta

Mikaelin koulun tyytyväinen oppilas

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *