Ryhmäkoot puhuttavat. Turun Sanomissa 23.4. kerrottiin, että Turkuun muodostetaan syksyllä jättiluokkia – säästösyistä.
Tässähän ei ole vähäisintäkään järkeä. Kasvatuksen ja opetuksen merkitys kaupungille on valtava. Koulutuksesta leikkaaminen ei ole säästämistä. Jos koulutus ei ole laadukasta, oppimisvajeesta lankeava lasku on suurempi kuin mihin meillä on varaa.
Ryhmäkoko on merkittävin yksittäinen opetuksen laatua selittävä tekijä. Noin 16–20 oppilaan ryhmäkoko on oppimisen näkökulmasta optimi. Riittävän pieni oppilasmäärä tukee myös opettajien ja muun henkilökunnan jaksamista ja on turvallisuuskysymys. Henkilöstön jaksaminen taas tuottaa säästöjä, kun ei tarvita pitkiä sairauslomia, ja näin parannetaan opetusalan veto- ja pitovoimaakin.
Turun Sanomien artikkelissa todetaan, että minimiluokkakokoja ei ole ”kategorisesti kielletty”, mutta silti vain suunnitellaan luokkien yhdistämistä. On täysin eri asia, onko luokassa 18 vai 25 oppilasta, samoin tuentarpeiset lapset pitää ottaa huomioon.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Turku kasvaa valtavaa vauhtia. Perusopetuksen oppilasmäärä on kasvanut 2020-luvulla noin tuhannella oppilaalla. Viime vuonna kasvu oli 220 oppilasta. Monikielisten oppilaiden määrä lisääntyy koko ajan. Oppilaskohtainen budjetti on sen sijaan laskenut. Opetusta annetaan enää valtakunnallinen minimi.
Jos koulutus ei ole laadukasta, oppimisvajeesta lankeava lasku on suurempi kuin mihin meillä on varaa.
Lohdutukseksi tarjotaan jakotunteja. Jakotunti on kuin laastari, jolla yritetään paikata avohaavaa. On myös lupa suhtautua epäilevästi lisäjakotuntien toteutumiseen, kun kouluille on samalla suunnattu tiukat säästötavoitteet. Tämä koskee myös tuen uudistusta, joka on täysin levällään. Hiukan suurempikin luokkakoko voisi toki olla siedettävä, jos koululla on paljon tukea ja jakotunteja, mutta onko näihin aidosti mahdollisuus tässä säästöjä korostavassa ilmapiirissä?
Kuntavaalikampanjoissa luvattiin suunnasta jos toisestakin koulutukseen panostamista. Uutiset, joissa kerrotaan jättiluokkien kaavailuista säästötoimena, eivät herätä luottamusta. Nyt täytyy pitää huolta lupausten pitämisestä: minimioppilasmääriä ei aseteta, erityisopetuksen uudistukseen suunnataan kunnolliset resurssit ja meneillään olevat uudistukset lasten ja nuorten palvelukokonaisuudessa toteutetaan asiantuntijoita, huoltajia ja henkilökuntaa kuunnellen, ei pelkästään budjettikirjaa lukien. Turun kaupungilla on vastuu laadukkaiden palveluiden tarjoamisesta.
Turun pitää kasvavana kaupunkina varmistaa opetuksen ja kasvatuksen laatu. Näin Turku kehittyy inhimillisesti, kestävästi, yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti. Kouluissamme kasvaa tulevaisuuden osaajia, vanhempia ja työntekijöitä. Heihin kannattaa satsata.
Mervi Uusitalo-Heikkinen
luokanopettaja
Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja