Puoliväliriihi on talouskasvua ja toivoa täynnä

Puoliväliriihi on talouskasvua ja toivoa täynnä

Kuvitellaan tilanne, jossa Liisa auttaa kotona perhettään kotiaskareissa ja saa siitä vastineeksi viikoittain kymmenen euroa viikkorahaa. Koulukiusaaja ottaa Liisan viikkorahoista joka viikko viisi euroa, jolla hän ja hänen kaverinsa ostavat koulupäivän jälkeen karkkia.

Eräänä päivänä kiusaaja päättääkin ottaa vain kolme euroa.

Kiusaajan kaverit ovat kiukkuisia siitä, että karkkia ei saa kolmella eurolla yhtä paljoa kuin viidellä eurolla sai. He ovat Liisalle vihaisia, koska tämä sai heidän mielestään tulonsiirron kiusaajalta. Liisaa harmittaa ja hän pohtii, haluaako enää jatkossa auttaa kotiaskareissa. Kuka ymmärtäisi Liisaa?

Kokoomusvetoinen Orpon hallitus, joka lähti puoliväliriihessä tavoittelemaan Suomeen kasvua lukuisilla toimenpiteillä. Euroopan epävakaiden näkymien horisontissa on tilausta rohkeille avauksille, joilla saadaan aikaan kasvua. Ja rohkeita avauksia Orpon hallitus todella toimitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos päättyy

Orpon hallitus päätti esimerkiksi keventää työn verotusta yli miljardilla eurolla, laskea yhteisöveron 18 prosenttiin, nostaa puolustusmenoja 3,6 miljardilla, keventää perintöverotusta sekä poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksun veroedun. Lisäksi hallitus laskee ylimmän marginaaliveron 52 prosenttiin ja keventää ruuan arvonlisäveroa.

Vaikka puoliväliriihen päätökset ovat ilahduttavia, Suomessa on edelleen kirvelevän kireä verotus. Vasemmisto-opposition kritiikki kohdistuu laajalti siihen, etteivät Suomen ”rikkaat”, eli koko maailman mittakaavassa pieni- ja keskituloiset uusien päätösten myötä osallistu valtiontalouden tasapainottamiseen. Opposition mukaan puoliväliriihen päätösten myötä suurituloiset saavat verohelpotuksia ja muut jäävät nuolemaan näppejään.

Todellisuudessa suurin verohelpotus kohdistuu kuitenkin 3 300 euron kuukausituloja tienaavalle, eli mediaanipalkansaajalle.

On syytä myös muistaa, että ylimpään tulokymmenykseen eli ”rikkaaksi” pääsee Suomessa jo noin 4 500 euron kuukausituloilla. Vertailun vuoksi ylimpään tulokymmenykseen pääsee Yhdysvalloissa noin 11 400 euron kuukausituloilla, Saksassa 8 500 euron kuukausituloilla ja Ranskassa 7 500 euron kuukausituloilla.

Toisin kuin sosialismin kannattajat valheellisesti väittävät, veronkevennys ei ole tulonsiirto valtiolta rikkaille. Se tarkoittaa, että ihminen saa enemmän vapautta päättää, mihin hän käyttää itse ansaitsemaansa rahaa.

Puoliväliriihessä koulutus kohtasi sekä säästöjä että kohdennettuja panostuksia. Korkeakoulujen tutkimus- ja kehittämistoimintaan kohdennettua valtionrahoitusta lisätään yli 84 miljoonalla eurolla, mutta korkeakoulujen perusrahoitusta vähennetään noin 65 miljoonalla eurolla, eli jäljelle jää noin kolmen miljardin suuruinen potti.

Jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos päättyy

Korkeakoulujen osalta aloituspaikkoja kuitenkin lisätään ja aloituspaikat kohdennetaan aloille, jotka tukevat talouskasvua. Hallitus tarjoaa siis yhä useammalle nuorelle mahdollisuuden korkeakouluopintoihin.

Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret kiittävät Orpon hallitusta vastuullisesta ja toivoa herättävästä puoliväliriihestä. Orpo vakuutti myös Länsiradan olevan edelleen raiteillaan. Tästä on hyvä jatkaa!

Jimi Mahonen

Varsinais-Suomen Kokoomusnuorten hallituksen jäsen ja varakaupunginvaltuutettu

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *