Tässä susikysymyksessä olen koettanut pysyä tähän asti aika neutraalina, mutta kyllä lukiessani 5.9. Turun Sanomissa ollutta kirjoitusta susista tuuli- ja aurinkovoimalarakentamisen mahdollisena esteenä mietin, että mitähän nuo viranomaiset vielä keksivätkään susien ja muiden petoeläinten ylenpalttiseksi suojelemiseksi.
En suinkaan sen takia, että olisin mikään tuulivoimalafani, vaan niiden rakentamiseen suhtautumiseni on ollut myös aika neutraali.
Me ihmiset liikumme luonnossa monista syistä. Metsät ovat olleet kautta aikain monille lapsille leikkipaikkoja ja ovat edelleenkin ja myöskin marjastuspaikkoja, ja joillekin jo nuoresta lähtien metsästysmaita. Myöhemmässä vaiheessa elämää niistä on edellä mainittujen lisäksi tullut useille suunnistus-, vaellus-, hiihto- ja metsätyöpaikkoja.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Lukiessani ylitarkastaja Mäkeläisen ja ohjelmajohtaja Tolvasen lausumia yllä mainitussa kirjoituksessa heräsi epäilys, että voimmeko edellä kertomistani syistä hetken päästä enää liikkua metsissä lainkaan, ettemme vaan häiritse susia niiden lisääntymis- ja levähdyspaikoilla ja tunkeudu niiden reviireille?
Ennen kuin menemme metsään, pitäisikö kohta alkaa selvittämään ihmisen liikkumisen vaikutusta susien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen häirintään? Voisiko enää kartoittaa metsiä suunnistusmaastoiksi ja ennen kaikkea järjestää iltarasteja ja muita suunnistuskilpailuja, metsästää hirviä, peuroja ja pienriistaa sekä marjastaa ja sienestää?
Tuuli- ja aurinkovoimaloiden aidat voivat Tolvasen mukaan aiheuttaa susille kulkuesteen.
Ei helkutissa, eivät ne sudet ole tähänkään saakka jääneet aitojen taakse norkoilemaan, kuin korkeintaan riittävän vahvan koiratarhan aidan taakse.
Toivottavasti tuonne itärajalle rakennetaan nuo aidat aika pikaisesti, ettei vaan sielläkin aitojen rakentamiselle tule esteeksi suden vapaan liikkuvuuden estäminen. Vai pitäisikö sinne aitoihin tehdä kulkuportit niin, että sudet pääsevät tänne, mutta eivät takaisin?
Erkki Mäenpää
Paimion susireviiriltä