Suomessa jo joka neljäs nuori nainen kokee uupumuksen oireita työssä – ja samaan aikaan keskustellaan laskevasta syntyvyydestä. Työelämän kuormittavuus on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle yhtenä merkittävänä syynä perheen perustamisen lykkääntymiseen tai jopa kokonaan siitä luopumiseen.
Miten voisimme rakentaa työelämää, joka mahdollistaa työn ilman uupumusta ja antaa tilaa haaveilla perheestä ja sen mukana tuomasta arjesta?
Nuorten työuupumus ansaitsee enemmän keskustelua ja konkreettisia toimia. Nuorten naisten uupuminen työelämässä on ollut jatkuvasti kasvussa, mutta ratkaisuehdotuksia tilanteeseen on esitetty vähän. Työssä uupuminen vaikuttaa laajasti muuhun elämään ja tulevaisuuden haaveisiin.
Työnimuun!-hankkeessa tapaamme työssä jaksamisestaan huolissaan olevia nuoria naisia, joista moni ei uskalla edes ajatella perheellistymistä lapsihaaveista huolimatta. Työelämä kuormittaa jo lapsettomankin arkea niin paljon, ettei voimavarojen uskota yksinkertaisesti riittävän pyörittämään sen lisäksi pikkulapsiarkea.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Tutkimukset vahvistavat tämän: suomalaiset vanhemmat ovat maailman kuormittuneimpien joukossa. Mitä jos uupumuksen ennätysten sijaan tavoittelisimmekin maailman perheystävällisintä työelämää?
Työelämässä on edelleen paljon tehtävää tasa-arvon ja työhyvinvoinnin saralla. Epävarmuus ja lyhyet työsuhteet kuormittavat erityisesti naisvaltaisilla aloilla, ja naiset saavat edelleen miehiä vähemmän palkkaa samasta työstä.
Työelämän vaatimukset sekä lastensaannin vaikutus ansiotuloihin ja urakehitykseen erityisesti naisilla johtavat monesti vanhemmuuden lykkäämiseen. Myös raskaussyrjintä on Suomessa vielä yleistä. Työelämän tulee joustaa paremmin myös isien kohdalla, jotta hoivavastuu jakautuisi tasaisemmin vanhempien välillä. Rakenteellisten ongelmien lisäksi asenteelliset ongelmat ja työyhteisöjen sisäiset haasteet vaikuttavat työssä jaksamiseen.
Työuupumuksen ilmiötä ei tässä laajuudessa voi enää sysätä yksilön vastuulle – työelämän on otettava suurempi vastuu työyhteisöjensä hyvinvoinnista, jotta lasta haluavilla olisi aidosti mahdollista unelmoida perheellistymisestä. Esimerkiksi työyhteisöjen vuorovaikutuksen ongelmat, työnantajien joustamattomuus, huonolaatuinen johtaminen ja työelämän rakenteelliset ongelmat ovat teemoja, joihin olisi tärkeää puuttua, jotta työuupumuksen ilmiö saataisiin laskuun ja työhyvinvointi kansallisella tasolla lisääntymään.
Perheystävälliset käytännöt on tunnistettava ja niitä on edistettävä sekä yhteiskunnan että työpaikkojen tasolla. Jos haluamme, että nuoret naiset voivat toteuttaa lapsihaaveensa, myös työelämän on tuettava tätä.
Näissä teemoissa Mothers in Business MiB ry tarjoaa tietoa ja tukea työnantajalle sekä tietoa, verkostoja ja vertaistukea työtä ja perhettä yhteensovittaville äideille. Jos rakenteet eivät mahdollista inhimillistä työntekoa, Suomen syntyvyys laskee väistämättä. Nyt on aika toimia paremman, joustavamman ja tasa-arvoisemman työelämän puolesta.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Nelli Peiponen
hankepäällikkö, Maria Akatemia ry
Viivi Kuja-Kyyny
asiantuntija, Mothers in Business ry
Marjo Nevalainen
hanketyöntekijä, Naistenkartano ry