Nuoret
TS Nuoret -toimitus katsoo Turkua nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta. Lähetä juttuvinkki: ts.nuoret@ts.fi
N ousiaisissa asuva Iida Riitinki, 25, valmistui hierojan perustutkinnosta kesän 2024 alussa. Toiselta ammatiltaan hän on personal trainer, joten hierojakoulun aloittaminen tuntui hänestä luontevalta ratkaisulta urakehityksen kannalta. Alun perin Riitingillä oli vahva näkemys korkeakouluopinnoista.
– Hain muutamaan otteeseen fysioterapeutin opintoihin, mutta en valitettavasti päässyt sisään. Pian personal training -asiakkaat alkoivat kysellä hyvien hierojien perään, joten päätin hakeutua sille tielle, Riitinki kertoo.
Riitinki suoritti hierojan peruskoulutuksen Turun Hieronta-Akatemiassa. Muutamat hänen asiakkaistaan olivat käyneet samaista koulua ja suosittelivat paikkaa. Kouluun haettiin verkkosivuilta löytyvän lomakkeen kautta, ja perusopinnot kestivät elokuusta kesäkuuhun.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
– Olin itse aamutoteutuksessa. Oppitunteja oli syksyllä kaksi kertaa viikossa, jolloin opiskeltiin paljon kehon anatomiaa. Keväällä oppitunnit harvenivat, mutta anatomian opiskelua ja tehtäviä tuli jatkaa paljon myös itsenäisesti kotona.
Opintojen ohella hierojaopiskelijat pääsevät myös suoraan työelämän makuun, sillä asiakashieronnat alkavat jo opintojen alkupuolella.
– Näin ensimmäisestä asiakashieronnasta melkein painajaista, kun jännitti niin paljon. Ensimmäinen viikko meni totutellessa, mutta siitä eteenpäin alkoi luistaa paremmin. Asiakashieronnat ovat aluksi ilmaisia, kunnes niistä veloitetaan opiskelijahinta.
Hierojakoulu kustantaa opiskelijalle noin 2 900 euroa sisältäen peruskoulutuksen ja näytöt. Tällä hetkellä Riitinki suorittaa perustutkinnon jälkeistä valmistavaa tutkintoa, jonka tarkoituksena on auttaa joulukuussa pidettävissä ammattitutkinnon näytöissä. Näytöissä osoitetaan osaaminen käytännön työtehtävissä, ja siten ansaitaan koulutetun hierojan ammattinimike.
Peruskoulutuksen lisäksi Turun Hieronta-Akatemiassa on mahdollista suorittaa lyhyempiä jatkokoulutuksia esimerkiksi urheilu- tai purentalihashierontojen parissa.
– Ajattelin suorittaa urheiluhieronnan kurssin, koska se liittyy vahvasti nykyisiin töihini.
Riitinki elää kahdenlaisten rutiinien keskellä, kun tasapainottelussa ovat sekä opiskelu että työelämä. Pitkiltä päiviltä hän ei ole voinut välttyä.
– Syksyllä ja keväällä tuli keskimäärin 10–12-tuntisia päiviä, jotka sisälsivät koulua, asiakashierontoja ja personal trainerin hommia. Koska asiakashieronnat olivat tuolloin vielä ilmaisia, niin sitä piti kompensoida lisäämällä töitä vielä enemmän.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Yrittäjänä toimiminen on Riitingin mukaan pelastanut hänet suuremmalta kuormitukselta.
– Saan yrittäjänä kuitenkin päättää suht hyvin omat aikatauluni. Päivätöissä saisi varmasti sumplia enemmän.
Alan työllistymistilanne riippuu Riitingin mukaan paljolti esimerkiksi siitä, missä kaupungissa töitä tekee. Pienemmissä kunnissa, kuten Nousiaisissa, tarve uusista hierojista on suurempi kuin esimerkiksi Turussa.
– Asun nykyään Nousiaisissa, ja siellä on ehkä kaksi hierojaa itseni lisäksi, joista toinen on jäämässä eläkkeelle. Laitoin Facebookin puskaradioon mainoksen ja sain sitä kautta kahdeksan uutta asiakasta. Hyväkätisille riittää aina asiakaskuntaa.
Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Riitingille vielä melko sumeat, mutta haaveita löytyy.
– Takaraivossa haaveilen edelleen fysioterapiaan erikoistumisesta tämän koulun jälkeen. Toivoisin myös pystyväni jatkamaan omalla toiminimellä työskentelyä.