Turun kaupunki pyrkii jatkamaan Varhan lakkauttamaa ikäihmisille tarkoitettua avointa toimintaa Ruusukorttelissa, Lehmusvalkamassa sekä muissa palvelukeskuksissa eri puolella Turkua. Rahoituksena esitetään käytettäväksi testamenttivaroja eli kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahaston sekä sosiaalirahaston viime vuoden tuottoa. Tuotoista voidaan jakaa yhteensä enintään 325 000 euroa.
Valtaosa ikäihmisten palveluista siirtyi sote-uudistuksen myötä pois kaupungin vastuulta, ja viimeisten kuukausien aikana on tullut esille monia ikääntyneiden hyvinvointipalveluihin liittyviä haasteita Varhan muuttaessa aiemmin toteuttamiaan palveluja. Kaupungin ja Varhan yhteistyöneuvotteluissa on sovittu, että Turku ottaa vastuulleen Varhan palvelujen ulkopuolelle jäävien ikääntyneiden hyvinvointia edistävien palvelujen koordinoinnin yhteistyössä järjestöjen kanssa.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Kaupungin tarkoituksena on kutsua niin Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman palvelukeskusten tiloissa nykyisin toimivat kuin uutta toimintaa järjestämään haluavat järjestöt koolle yhteistapaamiseen. Yhdessä on tarkoitus pohtia, miten nyt varatulla rahalla saadaan luotua uudenlainen, entistä kattavampi hyvinvointia monipuolisesti edistävä palveluvalikoima tarjolle kyseisiin tiloihin. Suunnitteluun otetaan myös vanhusneuvosto mukaan yhteistyöhön.
– Järjestöt ovat kaupungille tärkeitä yhteistyökumppaneita ja olemme innoissamme tästä uudenlaisesta yhteistyöstä heidän kanssaan. Olen vakuuttunut, että näin toimien saamme järjestöjen vahvan osaamisen paremmin käyttöömme ja lisättyä hyvinvointia turkulaisille ikäihmisille. Tämä tuo positiivista lisäarvoa kaikille osapuolille, sanoo hyvinvoinnin apulaispormestari Mirka Muukkonen tiedotteessa.
Testamenttirahoilla järjestettävä toimintaa halutaan kohdistaa erityisesti kotona asuvien turkulaisten ikääntyneiden hyvinvoinnin edistämiseen ja toimintakyvyn ylläpitämiseen. Hyvinvoinnin edistämisen kannalta on tunnistettu esimerkiksi tarve kehittää saavutettavaa printtiviestintää, jotta useampi ikäihminen saisi tietoa olemassa olevista palveluista. Lisäksi on tunnistettu tarve parantaa ravitsemustietoutta ja -taitoa, edistää toimintakykyä sekä varmistaa turvallinen liikkuminen kaatumistapaturmien ehkäisemiseksi.
Testamenttivarojen kohdentamisesta asiakas- ja tarvelähtöisiin sekä hyvinvointia edistäviin palveluihin päättää hyvinvoinnin lautakunta.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy