Maanantaina Turun yliopistossa esitetään väitöskirja, joka esittää, että kansainvälisen oikeuden foorumit eivät ole kyenneet takaamaan poliittisten oikeuksien toteutumista. Turun yliopiston tiedotteen mukaan kansainvälisen oikeuden kiemurat ovat nousseet mediassa esiin viime vuosina, kun maailmanpoliittinen tilanne on käynyt yhä sekasortoisemmaksi. Kansainväliseen oikeuteen kuuluu kansojen oikeus irtautua ja perustaa oma valtionsa, mutta väitöskirjatutkija Shorena Nikoleishvilin mukaan tämän oikeuden soveltaminen on osoittanut haastavaksi ja oikeus irtautua jää usein täyttämättä.
– Kansainvälisen oikeuden perinteiset keinot riitojen ratkaisuun ovat vain tunnustettujen valtioiden hyödynnettävissä, Nikoleishvili sanoo tiedotteessa.
Nikoleishvilin tutkimus tarjoaa kriittisen analyysin kansainvälisestä oikeudesta, joka koskee valtioiden irtautumista. Tutkimus valaisee kansainvälisen oikeuden epäselvyyksiä ja taustalla vaikuttavaa valtadynamiikkaa. Tutkimus luo syvempää ymmärrystä kansainvälisen oikeuden monitahoisista säännöksistä tapaustutkimusten ja historiallisten ennakkotapausten kautta.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Tiedote kertoo, että oikeuden pirstaloituessa ja kansainvälisten tuomioistuinten määrän kasvaessa kansoille on tarjoutunut uudenlaisia mahdollisuuksia vaatia etujensa turvaamista. Foorumit ovat kuitenkin keskittyneet jo olemassa olevien valtioiden velvollisuuksiin tai kansalle kollektiivina kuuluvien taloudellisten etujen turvaamisen. Edut ovat kuitenkin alisteisia jo tunnustettujen valtioiden täysivaltaisuudelle eivätkä korosta kansoille kuuluvaa oikeutta irtautua.
LL.M Shorena Nikoleishvili esittää väitöskirjansa ”Resistance to change. An international legal argument of secession: Potentials and limitations of international Law” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa maanantaina 22.4.2024.